Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије освештао Крст у манастиру Раковац

На дан празновања Светог Киријака Отшелника, торжественом Литургијом началствовао је Преосвећени владика сремски Господин Василије уз саслужење протојереја-ставрофора: Гавре Милановића, архијерејског намесника подунавског и Јовице Јовановића, пароха на Татарском брду у Сремској Каменици; протојереја Бранислава Мишковића, пароха румског; јеромонаха Варнаве, данашњег свечара; протонамесника Вељка Грубача, пароха беочинског; јереја Александра Чавке, пароха угриновачког и епархијског ђакона Горана Власцa. За певницом су појали студенти Православног богословског факултета у Београду са свештенством, док је Апостол читао Радослав Благојевић; чтецирали су Лазар Милошевић и Борис Филиповић.

После свете Литургије Владика Василије  је преломио славски колач данашњег свечара оца Варнаве а потом је осветио Крст који ће украшавати звоник манастирске цркве.

Како је у својој проповеди казао Епископ сремски, ово је био једини манастир Епархије сремске који није имао звоник, а сада захваљујући Богу и добрим људима позлаћени Крст ће светлети свима, док ће звона позивати на службу Божију. Позлату звона урадили су Владимир и Алексеј Иванчев из радионице „Иванчев“ у Раковцу.

Владика се захвалио свим приложницима, верном народу, оцу Варнави и сабрату јеромонаху Евгенију, игуманији мати Гаврили и мати Софији за све што чине на славу Бога и ове светиње, као и ктиторима Небојши Петрићу и Вељку Јелићу.

Извор: Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *