Прослављена слава Архијерејског намесништва румског

Архијереско намесништво румско у духовној радости прославило је своју славу Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова.

Уочи празника служено је Вечерње богослужење са петохлебницом у храму Сабора српских светитеља у Руми са почетком у 17:00ч. Вечерње богослужење служили су јеромонах Лазар (Цветичанин), духовник манастира Раваница, јереј Александар Миличевић, парох вогањски, јереј Марко Јањић, парох малорадиначки и ђакон Страхиња Џамбић. За певницом су певали свештеници Архијерејског намесништва румског.

Након Вечерњег богослужења свештенство се упутило у салу Николајевског храма у Руми где је одржано предавање на тему: “Како настаје књига о парохији и храму – од парохије до монографије”. Предавање на поменуту тему одржали су протојереј мр Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија Сремца и старешина саборног храма у Ср. Карловцима и господин Срђан Ерцеган, историчар уметности из Новог Сада.

У наставку вечери припремљена је трпеза љубави за коју су се постарали домаћини протојереј Бранислав Мишковић и протојереј Вујадин Савић, пароси при храму Сабора Српских Светитеља у Руми. Присутном свештенству, дивним речима благодарности пре свега Богу и Апостолу љубави на овом сабрању, обратили су се Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић и протојереј мр Јован Милановић.

На сам дан празника служена је Света Литургија у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Кленку са почетком у 9.30 часова. Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Велизар Живановић, дугогодишњи секретар ЕУО-а Епархије сремске и Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија и старешина саборног храма у Ср. Карловцима (у пензији), а саслуживали су му Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић, јереј Чедомир Грујић, парох Јазачки и ђакон Страхиња Џамбић.

Светој Литургији молитвено су присуствовали пензионсани свештеници Архијерејског намесништва румског, протојереј-ставрофор Јован Јовичић, протојереј-ставрофор Рајко Цабунац, протојереј-ставрофор Георгије Мрвић, протојереј-ставрофор Милован Пузовић, ректор Богословије Светог Арсенија протојереј мр Јован Милановић, као и свештенство Архијерејског намесништва румског. Обављен је чин резања славског колача а пригодном беседом присутном свештенству и верном народу речима благодарности и љубави обратио се Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић.

Након Свете Литургије уследило је послужење у парохијској сали у Кленку, за коју се постарао домаћин овогодишњег сабрања јереј Влада Ђурић, парох кленачки. После кратког окрепљења, свештенство се упутило у “Посавско ловиште Каракуша” надомак Кленка, где је одржано предавање на тему: “Савремени дигитални процеси и бављење историјом”. Предавање је одржао проф др Борис Стојковски, ванредни професор Философског факултета у Новом Саду.

Уследио је свечани славски ручак, након којег се присутном свештенству обратио протојереј мр Јован Милановић, ректор Карловачке Богословије, честитавши славу намесништва, пожелевши свима духовне снаге и крепости да наставе на путу Господњем. Након кратког предаха, уследило је представљање софтвера “Дигитални Дневник благајне” господина Саше Бороша, софтвер инжењера из Сремске Каменице.

Да све прође у најбољем реду, свечано и обогаћено сјајним и динамичним садржајем,  постарали су се Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић, заједно са свештенством Архијерејског намесништва румског.

Благодарни Богу и Светом Јовану Богослову, на духовној снази и радости задобијеној на овогодишњем заједничарењу, увек крепљени речима нашег заштитника “По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом“ (Јн.13,35).

Текст: јереј Марко Јањић, парох малорадиначки
Фотографије и звучне записе доставио протојереј Сретен Лазаревић

Други дан, у петак 9. октобра 2020. године, у Кленку:

Поздравна беседа у Кленку протојереја Сретена Лазаревића:

Поздравна реч протојереја Јована Милановића:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *