Прослављена слава црквe на Новом гробљу у Сремској Митровици

У петак, 9. октобра, служена је Света Литургија у цркви на Новом гробљу у Сремској Митровици, на празник Светог Јована Богослова.

Литургијом је началствовао протонамесник Андрија Авакумовић уз саслужење протојереја Владимира Недељковића и ђакона Божидара Ђенића. За певницом су појали: вероучитељ Александар Цигановић, Ненад Вукадиновић и Јасна Марковић, која је била кума за ову годину.

Велики број народа се окупио у самој цркви и принео колач и вино у славу и част Светог Апостола и Јеванђелисте Јована.

Протонамесник Андрија је у својој беседи говорио о Светом Јовану као једном од верних пријатеља и следбеника Господа Исуса Христа. Истакао је као веома важну његову веру и ревност за спровођење Христовог дела.

Свети Јован је аутор Јеванђеља, три Саборне посланице и Откровења, које је написао у прогонству на острву Патмос. Много пута су разни владари покушавали да му одузму живот, али га је Господ сачувао, те је умро природном смрћу у стотој години свог живота и сахрањен је у Ефесу. Спомињу се велика чуда која су се дешавала на његовом гробу, а када се гроб отвара на дан његовог погребења диже се мирисни и лековити прах.

Текст и фотографије: вероучитељ Александар Цигановић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *