Полугодишњи помен мати Рафаили игуманији манастира Мала Ремета на Фрушкој гори

Дана 3. октобра 2020. године, на празник Светог великомученика Јевстатија, сабрали смо се у манастиру Мала Ремета на Светој Литургији. Литургијом је началствовао протојереј – ставрофор Драгомир Сандо, свештеник и дугогодишњи професор на Православном богословском факултету у Београду.

Саслуживали су му јереј Бранислав Керечки који службује у цркви посвећеној Покрову Пресвете Богородице у Петроварадину, надомак Новог Сада и јереј Лазар Војводић, који врши службе у болничкој капели Светог архиђакона Стефана на Бежанијској коси у Београду.

Домаћини су били јеромонах Митрофан Матовић који тренутно службује у овом манастиру, као и мати Ефросинија, која је појала за певницом, а појали су и вероучитељи, Александар Цигановић из Сремске Митровице и Дејан Јовановић из Лазаревца.

Након службе, свештеници и верни народ су продужили ка манастирском гробљу где је служен полугодишњи помен мати Рафаили, упокојеној игуманији манастира, али и њеним претходницима који су ту сахрањени.

После помена молитвено сабрање се наставило у манастирској трпезарији где је била уприличена промоција књиге госпође Весне Петровић, библиотекарке из Сремске Митровице, а промоцији се придружио и архимандрит Стефан Вучковић, настојатељ манастира Велика Ремета. Музичку подрушку је пружила етно група „Српски дом“ из Сремске Митровице.

Књига је урађена као монографија и историографија манастира Мала Ремета, као и самог манастирског живота. Сама књига обилује мноштвом интересантних података, како из прошлости, тако и из новијег времена. У њој се такође налази много лепих фотографија манастира, онаквог какав је био али и онаквог какав је сад, након реновирања, а све заслугом упокојене мати игуманије, сестара овога манастира и многих верних људи који долазе у ову светињу.

Мати игуманија је цео свој животни век посветила Богу и обнови манастира, као и манастирских конака и трпезарије. За њу се са правом могу приписати речи „Сами себе, једни друге и сав живот свој, Христу Богу предајмо“. Она је била неуморни радник на њиви Господњој и својим животом је давала пример сестринству манастира, као и свим осталим људима који су је волели и познавали. Била је и биће прави светионик онима који желе да иду путем Христове истине и правде!

ВЕЧАН ТИ ПОМЕН МАТИ РАФАИЛА!

Текст и фото: вероучитељ Александар Цигановић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *