Патријарх српски г. Иринеј: Обнова храма у Куршумлији је знак да се српски народ враћа себи и својим коренима

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 3. и 4. октобра 2020. године Епархију нишку поводом освећења великих светиња у Куршумлији и Пролом Бањи.

Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја дочекао је 3. октобра 2020. године у порти манастира Светог Николе у Куршумлији Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније заједно са Његовим Преосвештенством Епископом тимочким г. Иларионом, црквеним клиром и верним народом богоспасаване Епархије нишке.

Његов а Светост Патријарх и Преосвећени Архијереји су најпре присуствовали вечерњој служби којом је началствовао архимандрит Серафим (Мишић), уз саслуживање архимандрита Рафаила (Голушина), архимандрита Дамаскина (Грабежа), протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу, протојереја-ставрофора Бранислава Цинцаревића, старешине Саборног храма у Нишу, протојереја-ставрофора Слободана Петровића, архијерејског намесника топличког, протојереја-ставрофора Ненада Микића, пароха првог нишког, протојереја Душка Капларевића, архијерејског намесника топличког, јеромонаха Атанасија (Марковића), јеромонаха Јефрема (Шекарића), протођакона Стевана Кричке и ђакона Ђорђа Филиповића.

Надахнуту беседу о манастиру Светог Николе у Куршумлији произнео је Владика нишки Арсеније, заблагодаривши предстојатељу Српске Цркве што је издвојио своје драгоцено време да у значајном тренутку буде са верним народом Епархије нишке, на чијем челу је био скоро пуне три деценије.

Благољепију богослужења допринели су изврсни појци Епархије нишке протојереј Владица Савић, парох пети нишки, и професори Богословије Светих Кирила и Методиј” у Нишу протојереј Дејан Крстић и јереј Стефан Цинцаревић. На светој служби одговарао је и део Великог хора Нишке црквене певачке дружине Бранко, предвођен диригентом гђом Саром Цинцаревић.

После вечерњег богослужења Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је освештао на платоу испред храма нова звона за северну кулу чија је реконструкција завршена ове године. По освећењу звона, патријарх Иринеј је произнео надахнуто слово изразивши радост што види обновљену светињу. Свјатјејши је заблагодарио добротворима који су помогли да се храм обнови и истакао да је то знак да се српски народ враћа себи и својим коренима. Патријарх је изразио наду да ће и друга Немањићка светиња – манастир Пресвете Богородице, чији се темељи налазе недалеко од куршумлијског манастира, такође дочекати да буде обновљена.

Високим црквеним признањима одликовани сви добротвори, институције и појединци уз чију подршку је обновљена северна кула, једне од две најстарије задужбине Великог жупана Стефана Немање, у којој је 2019. године торжествено обележен велики јубилеј – 850 година Немањиних задужбина. Орденом Светог Саве првог степена одликован је велики добротвор Цркве г. Радован Раичевић из Плочника, генерални директор ад Планинка‘ у Куршумлији, док су орденом Светог Саве другог степена одликовани г. Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Општина Куршумлија и Акционарско друштво Планинка из Куршумлије. Председник Општине Куршумлија г. Радољуб Видић је награђен орденом Светог краља Милутина, док је орден Светог Романа Ђунишког другог степена уручен г. Драгославу Илићу из Куршумлије, г. Златку Вељовићу из Куршумлије, г. Радоју Павловићу из Претежана и г. Жарку Ђурићу из Калудре. Архијерејске грамате добили су Републички завод за заштиту споменика културе – Београд и Завод за заштиту соменика културе – Ниш.

Верни народ, који је у великом броју дочекао Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја, и после вечерње службе наставио је да долази да заблагодари Господу у великој светињи и да присуствује историјском догађају – дану када ће на храму бити постављена јединствена звона пристигла из Аустрије, која ће, ако Бог да, позивати верни народ куршумлијског краја на молитву на многа лета.

Извор: СПЦ, Епархија нишка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *