Обавештење: У Хиландару нема заражених ковидом 19

У Светом манастиру Хиландару међу братством и радницима нема позитивних на ковид 19.  Један гост манастира са пасошем Европске уније који је имао пратеће симптоме, монах који има послушање болничара и још један посетилац који је био у контакту са њим, тестирани су PCR тестом у самом манастиру и резултати су код свих били негативни. Будући да се здравствено стање посетиоца није поправљало, он је превезен у болницу у Солуну, где је на пријему тест показао да је позитиван.

Након тога је у Хиландару тестирано укупно тридесет људи, монаха и радника, и сви су налази негативни.

Због појаве више случајева ковида 19 у светогорским манастирима и обитељима, Свештена општина Свете Горе је јуче на ванредној седници донела нове мере за ходочаснике којом се додатно ограничава број посетилаца. Манастири могу дневно да приме највише 10 гостију, општежитељни скитови 5, идиоритмијски 2, док келије, колибе и испоснице могу да приме по 1 госта. Напомиње се да ходочасници могу боравити само у манастиру, односно скиту или келији чији су гости.

Наглашено је и да је на целој Светој Гори потребно одржавати појачану хигијену у свим просторијама које користе ходочасници и примењивати све прописане мере заштите.

Такође, уведено је  правило да сви негрчки држављани који посећују Свету Гору морају да имају негативан PCR тест.

Извор: hilandar.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *