Прослава храмовне славе у Моровићу

На празник Рођења Пресвете Богородице, у понедељак 21/8. септембра 2020. године, мештани парохије моровићке, Архијерејског намесништва шидског прославили су храмовну славу.

Светом Литургијом, која је започела у 9:30 часова началствовао је протојереј-ставрофор Зоран Симић, а саслуживали су му протојереј Никола Пробојчић, парох вишњићевачки и ђакон Лазар Павић.

За певницом су појали вероучитељ Милорад Марковић и теолог Мирослав Торбица.

Након свете Литургије свештеници и верни народ кренули су у Крсни ход – Литију око храма, након чега су се запутили на средњевековну тврђаву где су  освештани и пререзани славски колачи и освештано жито, на месту где је био некадашњи моровићки храм.

Кум храмовне славе био је моровићки доктор медицине Ђорђе Јоцић са својом благочестивом породицом. Он је храму поклонио Јеванђеље, из којег ће наредним генерацијама бити читана реч Божија, и које ће остати као сведок честитости и побожности породице Јоцић, дајући другима предиван пример љубави ка Богу и Светој Цркви.

Литургији су присуствовали сви ученици Основне школе „Филип Вишњић“, заједно са директорицом, учитељима и наставницима.

Трпезу љубави за сав окупљени благочестиви народ Божији приредио је домаћин протојереј Милорад Душанић, парох моровићки и јаменачки.

Ђакон Лазар Павић

Фотографије: Мирослав Торбица

Извор: Црквена Општина Шид

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *