Празник Усековања главе Светог Јована Крститеља у манастиру Велика Ремета

У петак, 11.09. 2020. године, у манастиру Светог Димитрија у Великој Ремети, молитвено је обележен спомен на усековање главе Светог Јована Крститеља. Највећи између свих рођених од жене (Христос је рођен од девојке – Пресвете Богородице), овенчан венцем мученика након што је пострадао као истински проповедник, пророк и претеча Јагњета Божијег, Које узима на себе грехе света.

Како нам Јеванђеље сведочи, Свети Јован Крститељ био је погубљен по наредби безбожног цара Ирода. Зла Иродијада, жена коју је Ирод узео од брата, преко своје кћери Саломије од њега је затражила на тањиру главу Претече Господњег, а Ирод чији је ум био помрачен нареди сурово погубљење Светог Јована Крститеља.

Докле у лудости иде људски ум, говори ово јеванђељско сведочење, коју је на својствен начин у надахнутој беседи свима нама разумљивим речима објаснио Архимандрит Стефан, настојатељ ове древне светиње.

Светом Литургијом је началствовао јереј Дамјан Јеринић уз саслужење јеромонаха Кирила, сабрата манастира Велика Ремета. За певницом су биле монахиње ове светиње. Верни народ је после Свете Литургије, како то увек бива, послужен у гостопримници уз још једно лепо и сликовито објашњење данашњег Јеванђеља.

Са уобичајеним поучним обраћањем народу, отац Стефан се осврнуо на данашњу ситуацију и безумље које је завладало под притиском моћних, безбожничких сила.

Дан за памћење и беседа за поуку.

Текст, фотографије и звучни запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *