Сећање и парастоси жртвама Првог и Другог светског рата у Сремској Митровици

У знак сећања на трагедију српске војске у Првом светског рату, у суботу 5. септембра 2020. године, на Легетском пољу недалеко од Сремске Митровице, уприличен је пригодан скуп сећања и положени су венци  припадницима Тимочке дивизије Првог позива из састава 13. Пука „Хајдук Вељко Петровић“ који су на олтар отаџбине положили своје животе у војничкој операцији форсирања реке Саве првих дана септембра 1914. године. Том приликом свештенство Српске православне Цркве одслужило је парастос храбрим српским војницима помоливши се за њихове душе.

Скупу је поред многих гостију присуствовала и делегација Града Сремске Митровице предвођена заменицом градоначелника Светланом Миловановић.

Наредног дана, у недељу 6. септембра, на Спомен гробљу у Сремској Митровици обележено је сећање на многобројне невине жртве са простора Срема уморене од стране окупатора и усташких злочинаца у акцији спроведеној током августа и септембра 1942. године и током читавог трајања Другог светског рата.

На месту страшног страдања преко седам хиљада цивила и војника, сремскомитровачки архихерејски намесник протојереј-ставрофор Саво Ракита, началствовао је Светом Литургијом у оквиру које је одслужен парастос невиним жртвама.

Преносећи архијерејски благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија он је подсетио на страдање многобројних Срба из целог Срема на овом светом месту, позивајући присутне да се у знак сећања на њихову жртву „на овом месту стално састајемо и да се молимо да Господ подари Царство небеско онима који су овде пострадали, да се молимо и опростимо али да ово место никада не смемо заборавити“, поручио је прота Саво.

Текст: Дејан Мостарлић

Фото: Слободан Никшић и фејсбук профил протојереј-ставрофор Саво Ракита

Извор: Радио “Српски Сион”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *