Срушена црква Свете Софије у Бурси

Грчка црква Светог Георгија у Бурси (раније Пруса) у Турској, која је била рестаурисана и претворена у културни центар града, својевремено је преузета из општинске надлежности и пребачена на старање Исламске фондације. Та историјска грађевина, која је била потпуно занемарена у протеклих седам година, срушена је 2. септембра 2020, јавља Gazete Duvar.

Ова грчка црква, позната и као Света Софија Бурсе, која је у прошлости била у употреби и као црква и као џамија, треба да је подигнута 1896. године. Била је претворена у џамију после пребацивања надлежности из Општине у надлежност Исламске фондације, но била је потпуно занемарена и није уопште коришћена за верске потребе након што је подигнута нова џамија.

Ова историјска грађевина, чије су двери биле закључане после промене властодршца, годинама није одржавана, па су се појавиле пукотине на њој. Приметивши ово, градска Општина је упознала регионалну Дирекцију за фондације и скренула пажњу на опасност од пропадања, па је покушала да је од 2016.г. поново користи и захтевала да грађевина буде додељена њој, Општини ради обнове. Међутим, одговорено је да се грађевина не може користити ни за коју сврху осим као место богослужења и да је ово место џамија. Општина у Бурси је поново упозорила на пропадање зграде 2019. и затражила да је узме у закуп. Па и то је одбијено и после седам година немара она је срушена.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ); СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *