Свеноћно бденије у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину

Као што смо и најавили, на празник Успенија Пресвете Богородице, у петроварадинском Покровском храму је служено Свеноћно бденије. Бденије је почело у 23.00 часа вечерњом службом, наставило се јутарњом, а завршено Светом Литургијом, у 4.30 часова.

Богослужењем је началствовао старешина овог храма, јереј Бранислав Керечки, пуних пет ипо сати у континуитету, уз помоћ Милана Радојевића, вероучитеља из Бача, Стефана Гавровског, вероучитеља из Крњешевца, Стефана Зеленковића, карловачког богослова из Сремске Каменице и већ много пута помињаних искусних парохијских појаца.

Храм је био испуњен верним народом, а доживљај за многе ће остати трајно упамћен. Све иконе су за ову прилику посебно украшене цвећем, као и кандила, чираци… Цвећем украшене свеће одавале су необично лепу атмосферу, као за Васкрс на Хиландару.

Писац ових редова узима за слободу да се упита како је могуће пет ипо сати имати концентрацију за активно учешће у целокупном току богослужења? Иако сведок, ни сам не знам како смо у даху (Духу) издржали вечерњу службу, наставили јутрење, у оквиру ког је обављено помазање, опход око храма с плаштаницом, кропљење присутних и на послетку Свету Литургију. Дан се већ будио кад смо се разилазили, опијени радошћу догађаја за памћење.

Како је било најбоље говоре фотографије које су снимљене у аутентичној атмосфери, уз светлост свећа и кандила.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

One thought on “Свеноћно бденије у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину

  1. Ljiljana Popović

    Slava Bogu bila učesnik ovoj Božanstvenoj noći, i sama se pitam kako smo izdržali, ali čim malo klonemo, otac nas pokropi, pa ophod oko crkve,… Sv. Liturgija je duhovna hrana za nas nemoćne. Presveta Bogorodice spasi nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *