На Велику Госпојину прослављена храмовна слава у Шиду

У новоподигнутој светињи на Истоку Шида свету Литургију на дан Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2020. године, служио је архимандрит Стефан (Стокић) уз саслужење протојереја – ставрофора: Радомира Мишића, архијерејског намесника шидског и Зорана Јагодића, старешине храма, као и протонамесника Зорана Угрешића, пароха шидског, уз молитвено присуство проте Ђорђа Марића.

За певницом су певали студенти Правславног богословског факултета Универзитета у Београду и верни народ. Верни сабрани народ пастирском поуком, након прочитаног Светог јеванђеља, поучио је архимандрит Стефан.

Након приступања Светој чаши, предвођени својим свештеницима, верни су кренули у литијски опход. Том приликом смо се посебно сетили наше браће и сестара страдалих од усташке руке на Велику Госпојину 1942.године.

Након освећења кумовског приноса, хлеба и жита, које је принело седам кумовских породица, вернима се обратио прота Радомир честитајући славу, истовремено позивајући на заједништво и љубав. Девет породица прихватило се тим поводом кумовања својој Цркви. Заједничка трпеза љубави уприличена је у порти светога храма.

Литургијском сабрању присуствовали су том приликом и представници грађанских власти: г. Предраг Вуковић, покрајински посланик, г. Зоран Семеновић, председник општине Шид, г. Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка и г. Бојан Радман са председником Скупштине.

Све заједно, за трпезом љубави, поздравио је старешина храма отац Зоран Јагодић истичући: “да нас је данас истински сабрао Дух Свети, да је осећај припадности једних другима већи него икада и да зато успевамо у свему. Као такви можемо чинити све јер моћ црпимо од Христа који благосиља оне који га воле и који то животом сведоче”.

Прота је још истакао и то да је посебно благодаран Богу јер је дошло време да су људи из власти, истовремено и људи из Цркве, што данашње сабрање показује.

Слава Богу за све!

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *