Туманска чудеса

Манастир Тумане је већ одавно познат широј јавности као место сабрања ходочасника са свих страна васколиког Православља. Чудесна исцелења која се јављају у овој светињи, поред моштију Светог Зосима Синаита туманског и Светог Јакова новомученика туманског, као и испред иконе Пресвете Богородице Курске су у Србији и шире посведочена у казивању исцељених у разним медијима.

У низу разних чудеса до сада, једно је посебно посведочено у петак 21. 08. 2020. године,  после Свете Литургије којом је началствовао Архимандрит Доситеј, настојатељ манастира Гргетег. 

Наиме, рођен је дечак који доби име Зосим,  јер су његови родитељи браничевски свештеник Дарко и попадија Данијела добили дете после низа здравствених невоља. Свештеник и попадија су, молећи се у туманској светињи пред моштима Светог Зосима, дали завет да ће једног дана, ако им се услише молитве и добију сина, дати му име Зосим…и роди им се син на празник Светог Зосима.

Од петка у ову светињу се сливала река људи са свих страна како би јуче присуствовала Светој Литургији и пресвлачењу моштију светитеља.

Литургијом је началствовао старешина саборног храма у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић уз саслужење Архимандрита  Димитрија, јерођакона Павла и Гаврила, сабраће манастира Туман, као и  више свештеника и ђакона из многих епархија. За певницом је био хор Првог београдског певачког друштва.

Хиљаде и хиљаде верника, кажу чак и до двадесет хиљада, који су дошли са преко стотину аутобуса и ко зна колико путничких возила, паркираних дуж пута од скоро осам километара, јуче је учествовало у Литургији.

У незапамћеној саборности неколико стотина их се причестило и на коленима дочекало пренос моштију Светитеља до летњиковца, испод којег је извршено пресвлачење у ново одјејаније и у новоизрађене кивоте.

Старешина саборног београдског храма, отац Петар, уручио је са благословом Његове Светости Патријарха србског Иринеја честице моштију Светог кнеза Лазара Косовског, Светог Стефана Штиљановића и Светог Цара Уроша игуману Димитрију.

Туманска прича није завршена и никад неће бити, јер се у Ђердапском Острогу свакодневно дешавају нова чуда, а хвала Богу и Туманским светитељима, народ све више верује да се са искреном вером, молитвом и постом могу очекивати Божија чуда.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *