Прослава Преображења у Беочин селу

Дана 19./06. августа 2020. године село Беочин прославило је своју храмовну и сеоску славу – Преображење Господње.

Прослава овог дивног Господњег празника, у Беочину је започела Вечерњим богослужењем уочи празника, а настављена је на сам дан празника Јутарњим богослужењем, да би била крунисана Светом Тајном Евхаристије – Светом Литургијом.

Светом Литургијом је началствовао јеромонах Евгеније (Пилиповић) сабрат манастира Раковац, а саслуживали су протонамесник Вељко Грубач, парох у Беочин селу,  јереј Милош Маријанац, парох у Беочину, протођакон Петар Којић и ђакон Лазар Павић.

За певницом су певали парохијани, а они најмлађи су у Светом Олтару чтецирали свештенству.

Говорећи о празнику, беседом се верном народу обратио јеромонах Евгеније, напомињући важност Преображења Господњег у самом домостроју спасења човека. Преобразивши се на Тавору, Господ нам је поручио да је преображење људске природе у Божанску неопходан услов у богочовечанском подвигу спасења света од греха, зла и смрти. У самој ствари, закључио је отац Евгеније, спасење се и састоји у преображењу људске природе Богом.

Пред завршетак Свете Литургије, организована је Литија, након које су освештани плодови винограда, и освештани и пререзани колачи и кољиво, које су припремили кумови храма Преображења Господњег у Беочину.

Отац Вељко Грубач, као добар домаћин, припремио је послужење за све присутне у порти храма.

Tекст: ђакон Лазар Павић

Фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *