UA-93122834-1

Патријарх српски г. Иринеј разговарао са Председником Србије

Председник Александар Вучић разговарао је са патријархом СПЦ Иринејем о Косову и Метохији, положају Срба у региону и завршетку радова у Храму Светог Саве.

“Добар и свеобухватан разговор са његовом светошћу патријархом српским господином Иринејем о свим важним националним темама, борби за Косово и Метохију, бољем положају Срба у региону, као и о завршетку радова у Светосавском храму у Београду”, навео је Вучић.

Председник је то објавио на Instragam профилу ” Buducnostsrbijeav “, уз фотографије са патријархом СПЦ.

Иринеј: Разговори о Косову и Метохији неизвесни, стање тешко

Патријарх српски Иринеј изјавио је да су се он и председник Србије Александар Вучић сагласили да су разговори Београда и Приштине неизвесни и да је стање на Косову и Метохији веома тешко.

“Разговори који ће се водити нису нешто што обећава решење. Тако да је то још проблем који се само продужава. Косово је у посебној ситуацији и видећемо како ће то да се заврши”, рекао је српски патријарх, који је разговарао са Вучићем.

Иринеј, који је са Вучићем разматрао и термин освећења Храма Светог Саве на Врачару, рекао је да је тај термин одређен, али да је питање да ли ће бити могуће организовати га у другој половини октобра.

“То зависи од многих фактора и чињеница. Ми имамо наде да ће том чину присуствовати председник Русије Владимир Путин и од те идеје нисмо одустали. Понављам, то ће се догодити ако услови дозволе”, рекао је Иринеј за портал Нова.рс.

Он објашњава да још има много посла на Храму Светог Саве и да се све плански обавља.

“Уколико будемо обавили те послове и ако прилике буду дозвољавале, ми ћемо организовати такав скуп” ,казао је патријарх.

Говорећи о реакцијама на његову недавну изјаву да је време за помирење између Срба и Хрвата, патријарх је навео да је то одувек став СПЦ.

“Наш став је одувек био да треба створити атмосферу мира, али то морају да желе обе стране. Видећемо да ли ће се направити некакви помаци у том правцу”, истакао је Иринеј.

Фото: РТВ

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *