Преподобномученица Параскева Римљанка прослављена у манастиру Петковици

Преподобномученица Параскева од хришћанских родитеља Агатона и Политеје који су ревносно држали заповести Господње  живела је у Риму у време цара Антонина. У Петковици је ова Божја светитељка прослављена литургијски у суботу, 8. августа 2020. г. Светом Литургијом началствовао је духовник овог манастира протојереј-ставрофор  Веселин Пурић, пензионисани свештеник из Платичева.

Из житија ове Божје угоднице знамо да је од малена посвећена Богу, научена хришћанској вери и одгајена у њој. А када се научила књизи, стално је читала Свето Писмо. Када су јој умрли родитељи, она је све своје имање раздала сиромасима, па се замонашила. Као монахиња са још већим жаром ревновала је и проповедала веру у Христа.

О житију Преподобномученице Параскеве, у народу познате као Трнова Петка, казивао је прота говорећи упућујући верне на јединог истинитог Бога.

После торжествене Литургије прота је пререзао славски колач и жито прелио вином, а потом су у манастирској порти пререзани славски колачи које су принели верници у славу Божје угоднице Параскеве.

Бисер српске духовности, манастир Петковица која датира из 16. века, пролазећи тешке дане страдања и рушења, данас изгледа велелепно. Монашки живот је обновљен после 280 година доласком мати Антонине (2001), игуманије овог манастира која са сестринством, чини духовну и материјалну обнову манастира на славу Господа и покровитељке Божјег дома. Да споменемо: храм је обновљен и чишћен је иконопис 1950-1952. године, а конзерваторски радови настављени 1981. године. Војска је до 2003. године у манастир довела струју, избушила бунар, изградила пут до манастира и ископала језеро – рибњак. Данас је манастирска целина допуњена новим конаком са 11 келија.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *