Прослављена слава капеле Свете Петке на Водици у Вогњу

Капела Свете Петке – Водица у Вогњу, 7. августа, у вечерњим сатима, била је место окупљања великог броја верног народа, као и оних који су желели да се обогате духовним вредностима. Многи од њих, ово место редовно посећују, са великим поштовањем према својој Светитељки, заштитници овог села. Али навечерје празника посебан је доживљај, када су све мисли и молитве усмерене ка славној, равноангелној светитељки Параскеви, односно Светој Петки.

На месту где је и годинама раније православни народ походио ради молитве и оздрављења, уочи великог празника, у 18 часова је почело празнично вечерње богослужење.

Богослужењем је началствовао пензионисани парох румски протојереј – ставрофор Јован Јовичић, уз саслуживање јереја: Бранислава Мишковића пароха румског, Предрага Антонијевића пароха новопазовачког, Станка Тркуље пароха хртковачког, Младена Косановића пароха стејановачко – бешеновачког и јеромонаха Митрофана малореметског.

За певницом је појао јереј Александар Миличевић, парох вогањски, уз подршку румских и вогањских богослова.

Након вечерњег богослужења, одмах је служена Света тајна јелеосвећења, која се иначе служи за оздрављење оболелих, а с обзиром на ситуацију у земљи и свету, јасно је због чега је служена и овом приликом. Света Литургија служена је данас, на сам дан празника, с почетком у 9 часова.

Лепоти и топлом осећају празничног сабрања допринели су јереји Бранислав Мишковић и Александар Миличевић, који су верном народу пожелели срећно и благословено навечерје празника Свете великомученице Параскеве, уз пригодно обраћање, које можете послушати у прилогу.

Јереј Александар Миличевић, као домаћин славе, потрудио се да све изгледа достојанствено и протекне на радост народа који се окупио у великом броју код Капеле – на Водици, да прослави своју заштитницу.

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *