Слава капеле Светог пророка Илије у фрушкогорском манастиру Мала Ремета

На дан када наша Света Црква прославља Светог пророка Илију, у Малој Ремети прослављена је у недељу 2. августа 2020.г. слава капеле чији је заштитник овај Божји угодник.

Како је вера православна разгорила срце Илије који је сву младост своју провео у богомислију и молитви, повлачећи се често у пустињу, да у тишини размишља и моли се, таквих срца пуних вере сабрали су се благочестиви хришћани.

Светом Литургијом, која је почела у 9 часова, началствовао је протојереј Винко Стојаковић (парох кисачки, у пензији) уз саслужење духовникa овог манастира, оца Митрофана. Певницом је руководила мати Ефросинија са искушеницама и благочестивим мирјанкама.

После свете Литургије пререзани су славски колачи и жито преливено вином.

Aнгелским гласовима житељство манстира са вернима појало је тропар Светом пророку Илији.

Кум славе је г. Синиша Малетић са породицом.

Празничну проповед произнео је прота Винко који је између осталог поручио да не треба да испуњавамо празничну форму обележавања црквених празника и крсне славе већ треба да пронађемо себе преко порука које нам Господ упућује.

„Господ нас упућује на препород и тако треба сви да се препорађамо и постајемо нови народ који ће светлети свету,“ казао је отац Винко.

 

Велика чудеса Светог Илије

Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божју: он затвори небо, те не би кише три године и шест месеци; спусти огањ с неба и запали жртву Богу своме, док жречеви Ваалови то не могоше учинити; сведе кишу с неба молитвом својом; чудесно умножи брашно и уље у кући удовице у Сарепти, и васкрсе јој умрлог сина, прорече Ахаву да ће му пси крв лизати, и Језавељи да ће је пси изести, што се и догоди; и друга многа чудеса учини и догађаје прорече.

На Хориву разговараше с Богом и чу глас Божји у тихом светлом поветарцу. Пред смрт узе Јелисеја и одреди га за наследника у пророчком звању; својим огртачем пресече воду у Јордану; и најзад би узет на небо у огњеним колима са огњеним коњима. На Тавору јавио се заједно с Мојсејем Господу нашем Исусу Христу. Пред крај света опет ће се Илија јавити да сузбије силу Антихристову (Откровење Јованово 11). (извор Епархија захумско-херцеговачка).

 

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *