Књига о српским светитељкама на руском језику

На руском је изашла књига о светитељкама свете Српске Цркве које се поштују и у руској црквеној традицији. Овај зборник под насловомСвете српске жене“ садржи пуна житија дивних подвижница које су пројавиле искрену веру, благочешће, љубав, пример молитве и старања за ближње. Управо оне су васпитавале будуће подвижнике, христољубиве владаре и мученике за веру. Аутор зборника је стручњак за историју Српске Цркве, јеромонах Игњатије Шестаков.

У књизи је одштампан кратак глосар манастира и храмова који се помињу у житијима  ових светих жена, док многе фотографије помажу при читању и подстичу да се уреди поклоничко путовање у ове српске светиње. Предговор књизи је написао митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Високопреосвећени истиче да су се неке од ових светих жена обраћале једноверном руском народу. Тако је нама веома драга мати Ангелина одржавала односе са московским великим кнезом Василијем III, коме се обраћала за помоћ почетком 16. века и тражила да узме у заштиту манастире на Светој Гори, до чега је и дошло.

Извор: Московска Патријаршија (са руског Информативна служба СПЦ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *