Слава цркве Светог архангела Гаврила у Прогару

Анђели и људи радовали су се у недељу, 26. јула 2020. године, у величанственом храму у Прогару који је огледало душе верног народа у питомом сремском селу.

У славу Божју и заштитника цркве, Светог архангела Гаврила, верни су се са својим свештеником, старешином цркве, оцем Браниславом Јовановићем, трудили да им црква буде украшена унутра, са уређеном фасадом и портом коју краси и парохијска сала са летњиковцем.

У плану је замена прозора на цркви од наредне недеље. Како је предвиђено урадиће се нови под цркве која ове године пуни 231. годину.

Торжественом Литургијом началствовао је јереј Перица Влаинић, парох јаковачки уз саслужење пароха добановачког јереја Бојана Весића и домаћина, оца Бранислава Јовановића.

Молитвено је Литургији присуствовао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић Архијерејски намесник земунски, док су се после одслужене Литургије у својим храмовима, слави храма придружили протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Свете Петке и јереј Немања Бошковић, старешина бечменске цркве Светог Саве.

Архангела Гаврила хвалимо у песмама, по други пут му приређујући празнични сабор. Ангелским гласовима појао је јаковачки црквени хор „Свети Стефан Дечански“ под руководством диригентице Миле Марковић.

После троструког опхода око храма и помена упокојенима, отац Перица је пререзао славски колач који је небеском покровитељу цркве, Архангелу Гаврилу, принела породица Савић.

Празничну проповед произнео је отац Перица, казујући о Благовеснику нашег спасења, великом слуги Божјем, и радостоносном посланику к Пречистој Дјеви Марији.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *