Дан сећања на мученичко страдање породице Романов литургијски обележен у Петроварадину

Данас, када се сећамо мученичког страдања Царске породице Романов, Светом Литургијом у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину началствовао је јереј Бранислав Керечки.

У својој беседи отац Бранислав је истакао да велику помоћ Цара Николаја II Романова ми Срби никада не бисмо смели заборавити, те да бисмо, као и данас у Покровском храму у Петроварадину, увек требали литургијски оживљавати сећање на мученичко страдање ове Царске породице.

После Свете тајне причешћа и сечења славских колача верницима је, као и увек код доброг домаћина, понуђено окрепљење у парохијском дому за Трпезом љубави.

Иако се ниједан од представника декларисаних русофилских удружења у околини није појавио у петроварадинском храму да званично ода молитвену почаст руској царској породици (примедба аутора текста – не да би кога осудио, већ искључиво апеловао да литургијско сабрање поставимо као приоритет над осталим манифестацијама које негују добре односе два братска народа), на данашњој Литургији окупили су се истински поштоваоци Русије, тј историјског значаја и утицаја славне Царске породице Романов на живот у Србији у време Првог светског рата.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *