Свеноћно Бденије у славу иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице

Као што смо најавили, ноћас је у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину служено свеноћно бденије у част и славу иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Верујемо да сте прочитали занимљивости о овој нашој великој светињи, која се налази у испосници Светог Саве у Кареји. На радост верника ове мале, али духовно велике Парохије, захваљујући упорности оца Бранислава, однедавно се у храму Покрова Пресвете Богородице налази икона Богородице Млекопитатељнице на предивном трону у мирисном цвећу, како то и доликује Свецарици.

Свеноћно бденије је почело у 23.00 и завршило се око 5.30 часова и неко би рекао да је дуго трајало… јесте дуго трајало, али за многе било је право духовно окрепљење.
Парохијски појци су добили  снажно појачање у три вероучитеља, који су дошли код свог школског пријатеља, оца Бранислава, да са нама поделе ову радост. Посебно се мора истаћи сам чин освећења иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице, који је у наставку службе имао део где нас је млађани свештеник, отац Бранислав Керечки, као неки искусни Руски прота,  “богато покропио” кропилицом. Писац ових редова је то доживео у Русији, а видео код нас како се наши људи “крију од босиљкаче” да не поквасе наочари или тоалету. Емотивно сам  доживео ово “руско кропљење” и свеноћно бденије и отуда мало субјективности, а како и не би било кад је већ сутра у 8.00 чадова Света Литургија у славу Царских мученика Романових у овом храму у Петроварадину.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *