Нови број „Православља“ – новина Српске Патријаршије

Нови 1280. број новина Српске Патријаршије Православље,читаоцима доноси актуелне осврте и реаговања на савремена дешавања, вести и прилоге из црквеног живота и друге пригодне текстове. Међу прилозима објављеним у последњем броју Православља значајно место заузимају Апел Патријарха српског г. Иринеја Председнику Турске, Саопштење Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној, као и Саопштење Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Православље прати и јубилеје наше помесне Цркве и њених архијереја: у овом броју читаоци ће наћи текстове поводом 50 година монашке и 30 година епископске службе Владике британско-скандинавског Доситеја (Мотике), као и поводом 45 година монашке и 35 година епископске службе Владике банатског Никанора (Богуновића).

Следе разговори са мати Јеленом (Станишић), игуманијом свештене обитељи манастира Ћелија Пиперска, и редитељом Милорадом Милинковићем. Поводом седамдесет година од упокојења патријарха Гаврила (Дожића, 1950–2020) Православље читаоцима доноси чланак протојереја-ставрофора проф. др Предрага Пузовића као и текст о двадесетогодишњици хора „Кир Стефан Србин“ из Торонта, Епархија канадска. Ђакон др Ивица Чаировић у рубрици о хришћанском наслеђу у европским музејима пише о иконама у Музеју националне уметности Каталоније у Барселони. Следи извештај са десетог стручног скупа који је под називом „Манастири и библиотеке — чувари културне баштине“ одржаном у манастиру Велика Ремета 29. и 30. јуна 2020. године.

У овом броју нижу се и вести о богослужењима и пријемима Његове Светости Патријарха српског Иринеја, о високом одликовању Епископу моравичком Антонију (из пера Митрополита волоколамског Илариона), Петровданском сабору у манастиру Грабовцу у Епархији будимској, промоцији књиге „Чуда Појаса Пресвете Богородице“, Ивањдану у Милешеви, светој тајни Јелеосвећења у Саборном храму у Нишу, литургијском сабрању у манастиру Тресије…

У рубрици „Свет књиге“ представљена су нова издања: Песме српским светима у руској црквенопојачкој уметности XVI–XIX века. Зборник транскрипција Ане Рашковић и Хиландар и Света Гора између мита и историје Александра Б. Лаковића.

О духовном лику савременог пастира пише протојереј Бранислав Дикић, парох при Храму Св. Димитрија у Косовској Митровици, а о богословљу Карла Барта пише ђакон Божидар Васиљевић. Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић анализира декларацију Европског хришћанског политичког покрета (European Christian Political Movement), а која се тиче дискриминације Српске Православне Цркве у Црној Гори. Актуелан текст из овог броја је и прилог из пера историчара и новинара Данка Страхинића о цариградској цркви Свете Софије која ипак постаје џамија — четврти по реду текст који се бави тематиком положаја хришћанске мањине у данашњој Турској,

Извор: Православље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *