Празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана прослављен у Кузмину

На дан када наша Света, Саборна и Апостолска Црква прославља Свете бесребренике и чудотворце Козму и Дамјана, храм у Кузмину прославио је своју храмовну славу.

Светом Литургијом је началствовао пензионисани свештеник, протојереј ставрофор Рајко Цабунац, а саслуживали су му јеромонах отац Лазар из манастира Раваница у Врднику и протонамесник Предраг Симић, парох у Босуту и Сремској Рачи. Јереји Бранко Цабунац и Александар Балиновић појали су за певницом заједно са осталим појцима.

У олтару свештеницима су помагали г. Лука Зекић, карловачки богослов и г. Милош Божић. Апостол је читао богослов Димитрије Николић.

Након Свете Литургије верни народ је заједно са свештеницима кренуо у опход око храма. Након молитве, коју су свештеници изговорили, вратили смо се у свети храм да се благослове славски колач, жито и вино.

Кум ове године је био господин Предраг Цветинчанин са породицом, који је такође преузео дужност кума и за следећу годину. Након освећења и ломљења колача, јереј Бранко Цабунац се захвалио верницима што су дошли у храм и улепшали богослужење.

Благодарни смо Богу што смо данас били сабрани у овом предивном храму. Свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане молите Бога за нас грешне! Амин!

Текст и фотографије: г. Димитрије Николић, ученик Богословије Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима

Извор: Радио “Српски Сион”

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *