Видовдански концерт Дечијег црквеног хора “Благослов” у Сремској Митровици

У навечерје Видовдана у суботу 27. јуна 2020.године у порти сремскомитровачког храма Светих Кирила и Методија уприличен је концерт Дечијег црквеног хора „Благослов“ и њихових пријатеља. Ово духовно-музичко сабрање поводом великог српског празника и сећања на српске косовске јунаке уједно је и прва овогодишња манифестација у склопу културно-духовног лета које се сваке године организује у порти овог храма.

Деца и омладина окупљају се како би се кроз своју креативност, такмичење и душекорисну разоноду васпитавали и учвршћивали у љубави према истинским православним вредностима у односу према ближњима, народној традицији, себи и својим породицама.

Отварајући концертно вече јеванђељским речима о жртви за другог и љубави према Господу, протојереј-ставрофор Саво Ракита, старешина храма и духовник хора митровачких „благословаца“ подсетио је на жртву и подухват Светог кнеза Лазара и његових српских сабораца који су ове непролазне речи носили у својим срцима.

У спомен на Свете косовске мученике чланови Дечијег црквеног хора предвођени диригенткињим Тамаром Пајкановић уз аплаузе и подршку присутне публике извели су посебно осмишљен музички програм, по први пут изводећи и неке нове композиције.

Поетску ноту овој духовно-музичкој вечери дали су казивачи, историчарка Милка Познановић, др. Милан Маслаћ и ученица гимназије Ања Тубић из Руме. За музичку пратњу хора на хармоници и фрули био је задужен студент Музичке академије Вељко Љуштина.

Након што је громогласним аплаузом уз ритам древне песме „Српска се труба с Косова чује“ окончан музичко-поетски програм, традиционално дружење настављено је у порти митровачког храма Светих Кирила и Методија у коме ће се током наредних летњих месеци наставити ова лепа манифестација.

Књижевно вече песникиње БранкицеДамјановић заказано је за недељу 5.јула у 20 часова, док ће занимљиво дечије дружење кроз „игре без граница“ бити организовано 19. јула у 17 часова.

Текст: г. Дејан Мостарлић
Фотографије: Фото “Ципар”

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *