Празнично бденије уочи Видовдана у манастиру Раваници

Вековима се српски народ сабирао око Видовдана широм Васељене, у свим приликама и кад је био у жалости и када је био у радости. Све су га невоље на богослужењима престајале, а речи молитве, јеванђељске речи, укрепљивале и снажиле. Видно је да је народ жељно чекао овај свети дан, јер се током читавог дана сабирао у цркви молећи се пред кивотом где се данас чува део моштију Светог кнеза Лазара.  Готово три века су у фрушкогорском манастиру Раваница столовале мошти Светог кнеза Лазара пре него су пренете у манастир Раваницу код Ћуприје.

Видовданско бденије са петохлебницом, молитве, богослужбене песме које је једним устима појало свештенство и наше сестре монахиње из манастира Раванице  и Јаска, пређоше оквир манастирске порте, одапеше молитвене стреле на свих пет континената и умрежише род српски небеском молитвом. Чинило се да то небом језди цар Лазар, да предводи своју небеску војску. И сви беху задовољни што се српки род Богу и свим Светима моли, што се моли и Светоме кнезу и свима њима који бранише Отечество и веру православну.

Празничним бденијем у суботу, 27. јуна 2020. г. началствовао је Епископ сремски Василије уз саслужење монаштва фрушкогорских манастира, јеромонаха: Дамаскина (манастир Светог Марка код Инђије), Василија (манастир Светог Василија Острошког у Манђелосу), Лукијана из Ђипше, Кипријана крушедолског, Митрофана из Мале Ремете, Димитрија шишатовачког, Данила кувеждинског и Евгенија раковачког. На празничном бденију су саслуживали ђакони Милош Лукић из Инђије и Страхиња Џамбић из Руме.

За певницом су појали: протојереји Александар Цвитановић, парох старобановачки и Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски; јереји: Бранислав Мишковић, старешина румске цркве Сабора српских светитеља, Александар Класнетић парох при храму Светих царева Константина и Јелене у Инђији, Предраг Антонијевић парох новопазовачки и ђакон Горан Власац (Сремски Карловци).

После одслуженог празничног бденија са петохлебницом благочестивом народу казивао је Владика Василије  о вечном српском празнику Видовдану.

Света тајна Јелеосвећења почела је у 21 час а служили су је: протојереј Страхиња Голијан парох сурчински,  Бојан Нинковић парох угриновачки, Ђорђе Санчанин парох румски, Јован Рајак (Парагово), Младен Косановић (Стејановци), Немања Теофиловић (Сусек) и Милан Симић (Сасе).

После Свете тајне Јелеосвећења верном народу се обратио отац Страхиња Голијан који је говорио о значају овог чина Свештања Масла сведочећи као свештеник о истинитом случају исцелења молитвом и Јелеосвећењем, а надасве вером у Господа к и све што нам је дао за спасење душе и тела.

О свему се старао јеромонах Лазар духовник манастира Раванице, сестринство манастира са игуманијом, високопреподобном мати Анастасијом. Манастиркса црква је до касно у ноћ била испуњена верницима који су узносили молитве пред Светим кнезом Лазаром.

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *