Духови у Марадику

Дана 08.06.2020. Љета Господњег, неописива радост у дивном фрушкогорском селу Марадику, у храму Св. Саве.

Село Марадик прославља своју славу Силазак Св. Духа на Апостоле – Тројице.
Посебна радост је то што је нашу парохију посјетио најважнији гост и наш пастир, Преосвећени епископ сремски Г. Василије.

Мештани Mарадика окупили су се у својој светињи на светој евхаристији предвођени духовним оцем, владиком Василијем, епископом сремским.
Владици су саслуживали свештеници намјесништва сремскокарловачког и то :
протојереј Борис Милинковић (арх. намјесник и парох инђијски при храму Ваведења),
протојереј Миливоје Вучић (парох инђијски при храму Св. Вел. Муч. Георгија),
јереј Александар Класнетић, (парох инђијски при храму цара Константина и царице Јелене), протонамјесник Синиша Хрвачевић, (парох марадички и банстолски при храму Благе Марије на Банстолу), и епархијски ђакон Горан Власац.

У препуном храму марадичком славље је улепшавало појање вјернога народа предвођеног г. Јованом Стојановићем, професором карловачке Богословије.

Велики број дјеце приступио је Светој Тајни Причешћа што је посебна радост за наше село, јер се млади људи окупљају око Цркве своје.

Пре владикине бесједе присутнима се уз благослов епископа, обратио домаћин о. Синиша, захваливши се најпре епископу на указаној љубави према својим вјернима уз ријечи, “Благословен који долази у Име Господње”, и наглашавајући колико је битно имати подршку епископа за све препреке у унапређењу парохије и светога храма.

У својој бесједи препуној љубави владика је подсјетио на важност и величину празника Духова, колико је дивно кад браћа живе заједно и колико је Њему недостајао вјерни народ за вријеме епидемије која нас је задесила.
У свакој изреченој ријечи нашег епископа могла се осјетити топлота и љубав коју владика осјећа према свом свештенству и народу.
Кум овогодишњи г. Жика Татић са породицом је пред крај свете службе преломио колач са епископом и предао део колача новом куму г. Бојану Татићу.

Такође, на крају службе владика је уручио захвалнице председнику ц.о. г. Ђорђу Живковићу, куму г. Жики Татићу, новом куму г. Бојану Татићу и г. Марку Зекићу за сав труд, рад и помоћ у електрификацији црквених звона која су после дуго вријемена поново ширила свој звук улицама села и шире.
Међу присутнима на служби био је и г. Јовица Миливојевић, инжињер и власник МЈ Инжењеринга задужен за рад на оспособљавању црквених звона.

Владика је по подељеној нафори наставио агапу са вјерницима у порти храма уз послужење од стране кумова.
Славље је настављено у кући нашег кума г. Жике Татића, који је на достојан начин дочекао најрадоснијег госта, свештенство и одборнике.

Заиста, велика част и радост за нашу малу у броју али велику у срцу парохију марадичку.

Слава Господу за све!
Срећан празник!

Текст и фотографије: протонамесник Синиша Хрвачевић, парох марадички и банстолски

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *