Туманска литија 2020. год.

У недељу 31.05. 2020. год. десетине хиљада ходочасника се сабирало у древној светињи манастиру Тумане, којег из миља народ зове Ђердапски Острог.

Наш народ се у ова тешка времена одлучио на молитве и посете светињама које су готово два месеца биле убрањене. Најава да ће се у манастиру Тумане, задужбини Милоша Обилића, обавити Литија са моштима Светог Зосиме туманског 31.05.2020. год. је испунила жеље великог броја ходочасника из целе Србије да буду баш тај дан у Туману. Много аутобуса и путничких аутомобила се од раних јутарњих часова упутило ка Голубцу и древној светињи.

Светом Литургијомје началствовао је Архимандрит Димитрије, игуман манастира Тумане са свештенослужитељима Епархије браничевске, шабачке, ваљевске, тимочке… За певницом су били врхунски београдски појци из Патријаршијског хора, професори Богословије. Речима се не може описати радост ходочасника и број причесника који су приступили Светој тајни причешћа. Посебну слику необичности је изазвала Литија са моштима Светог Зосиме од храма Светог Архангел Гаврила до испоснице Светог Зозиме где се уз песму слила река хиљаде људи, деце, стараца…
Овај догађај за памћење у срцу сваког Православног хришћанина изазива пуноћу припадности нашој вери – Када се после читања молитве за здравље игуман упути кропилицом да  благосиља окупљени народ који жели бар кап благослова на себи онда је то комплетна прича за све оне невернике који сумњају у снагу наше Вере Православне.
Као сведок овог догађаја могу са вама да поделим радост и фотографије које ће вам дочарати макар мало атмосфере сербског сабрања у манастиру Тумане.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *