Васпостављање манастира у Сремским Карловцима

На празник Обрезања Господњег и Св. Василија Великог, Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, служио је свету архијерејску Литургију у храму Ваведења Пресвете Богородице, познатом и као Горња црква, у Сремским Карловцима. Његовом Преосвештенству, који је овога дана прослављао и свој имендан, саслуживали су: архимандрит Доситеј (ман. Гргетег), протојереји-ставрофори Душан Колунџић и Јован Петковић, игуман Андреј (ман. Шишатовац), протосинђел Клеопа и протојереј Миленко Поповић, као и протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Петар Николић. Појао је хор Епархије сремске „Св. Николај“.

По благослову Његовог Преосвештенства, о. Клеопа је у току Литургије прочитао новогодишњу посланицу нашег Архипастира, у којој је ново лето Господње у које смо управо ступили проглашено јубиларном годином светих Бранковића. Будући да ове године обележавамо три велика јубилеја која се тичу поменуте благоверне деспотске породице, тим поводом Епархија сремска организоваће један несвакидашњи подухват: рука св. мајке Ангелине, која се чува у ман. Крушедолу, биће пронета кроз читаву Епархију сремску, кроз свако њено место и манастир, где ће верни људи моћи да јој се поклоне и приме благослов ове светитељке.

Након свете Литургије, прочитан је акт Његовог Преосвештенства, којим се при храму Ваведења Пресвете Богородице у горњем крају Сремских Карловаца, на основу многобројних историјских података, васпоставља манастир Ваведења Пресвете Богородице. За првога настојатеља овог обновљеног манастира, Преосвештени Епископ поставио је протосинђела др Клеопу (Стефановића), проф. Карловачке Богословије, пожелевши му да ревносно и мудро врши игуманску службу, те да овај манастир постане расадник младога монаштва у нашој Епархији.

 

С. Лакетић, М. Јањић


 

DSC_0060 DSC_0089 DSC_0091 DSC_0107 DSC_0109 DSC_0118 DSC_0119 DSC_0129 (1) DSC_0134

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *