Свечано прослављена слава храма Вазнесења Господњег – Спасовдан у Руми

У четвртак 28. маја 2020.г. у Руми на празник Вазнесења Господњег, храм посвећен овом празнику је прославио своју храмовну славу.

На Светој Литургији началствовао је архијерејски намесник румски и парох при храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми протојереј Сретен Лазаревић, уз саслужење пензионисаног архијерејског намесника и пароха румског протојереја-ставрофора Јована Јовичића, протојереја-ставрофора проф.др Драгомира Санде, протојереја-ставрофора Винка Мишановића пароха румског при храму Преноса Моштија Светог оца Николаја, јереја Вујадина Савића пароха румског при храму Сабора Српских Светитеља, јереја Душана Вишекруне старешине храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, јереја Бранислава Мишковића старешине храма Сабора Српских Светитеља у Руми и румског ђакона Страхиње Џамбића.

Овогодишња кума ове дивне светиње, која се још назива и „Велика црква“ била је г-ђица Биљана Симић са својом породицом.

На светој литургији је певао хор „Српско Певачко Црквено Друштво Вера“ из Руме.

Многобројном благочестивом народу у светоме храму се беседом обратио протојереј-ставрофор проф.др Драгомир Сандо.

Домаћин јереј Драган Арсеновић, парох друге парохије храма Вазнесења Господњег у Руми се захвалио оцима који су узели учешћа у светој литургији и позвао сав народ да крену у литију око светог храма.

Иако је храм Вазнесења Господњег у Руми још у фази рестаурације то ипак није била препрека да се благочестиви парохијани у великом броју окупе на овај велики празник у овој дивној светињи.

Након Свете Литургије свештенство је заједно са окупљеним народом кренуло у литију око светог храма. По завршетку опхода око светог храма у црквеној порти пресечен је славски колач.

Сав благочестиви народ је послужен у црквеној порти а у исто време хор „Српско Певачко Црквено Друштво Вера“ из Руме је отпевало неколико дивних српских родољубивих традиционалних песама.

Да се верници осећају још лепше учинио је гуслар Вукман Боричић који се народу представио кроз неколико народних песама.

У парохијској сали уприличен је ручак за пријатеље и добротворе храма Вазнесења Господњег. На ручку се верном народу пригодном беседом обратио арх.нам румски, протојереј Сретен Лазаревић, а потом је у име управе храма све окупљене у парохијској сали поздравио домаћин јереј Ђорђе Санчанин, који се захвалио свима који су се одазвали позиву да дођу у свети храм да по речима оца Ђорђа „као једна велика породица“ прославе храмовну славу.

Такође отац Ђорђе је упутио речи захвалности свима који су му пружили неизмерну подршку и снагу откако је постављен за пароха прве парохије при овој великој светињи и нагласио да се та подршка види у светињи која се обнавља као и у посети светоме храму.

Да све прође у духу свечарске атмосфере побринули су се домаћини славе јереј Ђорђе Санчанин, парох прве парохије и јереј Драган Арсеновић, парох друге парохије храма Вазнесења Господњег у Руми, заједно са својим парохијанима.

Текст и фотографије: Јереј Ђорђе Санчанин, парох прве парохије у храну Вазнесења Господњег у Руми

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа протојереја-ставрофора проф.др Драгомира Санда (забележио г. Милан Романовић, ученик Богословије Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима)

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *