Активности Управе за вере – Посета Храму Св. Пантелејмона у Миријеву

Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству Правде Владе Републике Србије обавестила је о активностима својих чланова у протеклом периоду. Саопштење преносимо у наставку у целини:

Његова Светост Патијарх српски Г. Иринеј и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић посетили су дана 18. маја 2020. год. Храм Светог Пантелејмона у Миријеву и извршили увид у стање радова на изградњи парохијског дома.

Том приликом је Његова Светост упознат са до сада изведеним радовима и радовима који предстоје у наредном периоду и активностима које ће се водити са Скупштином града Београда везаним за будућу намену и коришћење објекта.

О свему напред наведеном делегацију су упознали јереј Зоран Радојевић, старешина храма, јереј Стево Вукић и ђакон Никола Мићаковић.

**

Прослава славе Храма Светог оца Николаја у Земуну

На позив протојереја Драшка Тепавца, старешине Храма Светог оца Николаја у Земуну, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић присуствовао је прослави крсне славе овог храма у петак 22. маја 2020. год.

Свету архијерејску литургију служио је Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење игумана манастира Туманa aхимандрита Димитрија, протојереја-ставрофора Ђорђа Кнежевића, јеромонаха Петра Tуманског, јереја Вукашина Теофиловића, Анђелка Додера и Ивана Фаранова, протођакона Стевана Рапајића и ђакона Хаџи Драгана С. Танасијевића.

Након славске трпезе директор Радојевић извршио је увид у радове изведене у претходној години на обнови Храма Светог Николаја као и увид у наредне активности које се односе на радове уређења ризнице и мањег апартмана у поткровљу постојеће црквене зграде.

Фото: СПЦ

**

СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ ОДБОРА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 950 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА И 700 ГОДИНА ОД ОБНОВЕ МАНАСТИРА ПРЕПОДОБНОГ ПРОХОРА ПЧИЊСКОГ

На позив Његовог Преосвештенства Епископа врањског Г. Пахомија, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић присуствовао је трећој седници Извршног одбора за обележавање 950 година оснивања и 700 година обнове манастира Преподобног Прохора Пчињског. Испред Управе седници је присуствовао и начелник Сектора за односе са црквама и верским заједницама г. Бранко Борић. Седницом која је одржана у Краљевом конаку манастира Преподобног Прохора Пчињског 24. маја 2020. год. на дан Светог Ћирила и Методија, председавао је Њ.П. Еп. врањски Г. Пахомије.

Посета је започета присуством на освећењу новог престола и полагањем моштију у олтару манастирског храма након којег је служена Света Литургија и извршено освећење обновљене испоснице Преподобног Прохора Пчињског, посвећене Светом Сисоју.

У наставку је одржана Седница Извршног одбора на којој је због новонасталих околности због вируса Ковод-19 и увођења ванредног стања у Републици Србији, Епископ Г. Пахомије обавестио присутне о изменама Програма за обележавање ових јубилеја. Одлучено је да нови термин прославе буде 6. септембар 2020. год., а да ће Програмски савет Одбора у наредном периоду донети одлуку о новом термину одржавања Међународног научног скупа „Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу“, чије је одржавање такође било предвиђено у склопу централне прославе.

Такође је формиран Пододбор који ће оперативно усклађивати активности.Члан Пододбора испред Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама биће Бранко Борић, а испред Председништва Републике Србије г-дин Никола Савић, док ће представника Епархије врањске одредити Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије.

Представници Општине Трговиште и Врање учиниће напор да се питање проблема водоснабдевања манастира реши до одржавања централне прославе и освећења конака уколико град Београд подржи активности обезбеђењем неопходног материјала о чему је било речи на претходним састанцима.

На седници су разматрана и друга текућа питања реализације Програма, а чланови Извршног oдбора су се договорили да се одржи још једна седница крајем августа пре одржавања централне прославе.

Извор: Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *