Патријарх српски г. Иринеј посетио светиње Пирота и околине

Његова Светост Патријарх српски Иринеј био је 25. и 26. маја 2020. у дводневној посети манастирима Епископије нишке где му је домаћин био Епископ нишки Арсеније, известила је Епархија нишка, а пренео епархијски Радио Глас. Патријарх Иринеј је 26. маја посетио Пирот, након десет година, град Пирот и обишао светиње тога краја, известиле су “Пиротске вести”.

Његову Светост су у Храму Рођења Христовог – старој “Пазарској цркви” дочекали бројни верници свих генерација како би добили благослов. Патријарх Иринеј се обратио и малишанима, који су у великом броју били у Пазарској цркви и поручио им да буду добри ђаци, поштују старије и да буду добри пријатељи међу собом.

“Последњи пут у Пироту сам био пре десет година, увек сам радо долазио у Пирот и околину и увек са радошћу одлазио. Има овде доброга народа који воле своју цркву, воле свој народ, а посебно ми је драго што су многе цркве па и манастири обновљени и изгледају много боље него у прошлости” поручио је Патријарх српски Иринеј након посете Пироту, пиротским светињама, Манастиру Суково и Темска, светињама код Височке Ржане и другим црквама и манастирима пиротског краја. (аудио снимак из прилога “Пиротских вести” је на крају)

Патријарх српски Иринеј и Владика нишки Арсеније састали су се са председником Црквене општине Пирот г. Драганом Kрасићем.

Патријарх се у Пазарској цркви, у друштву Владике нишког Арсенија, сусрео са пиротским свештенством, упознао са се стањем у којем се налази иконостас у овој цркви, али и друге светиње у овом крају.

Након посете Пазарској цркви Патријарх Иринеј је разговарао и са градоначелником Пирота мр Владаном Васићем у кабинету градоначелника, известиле су Пиротске вести.

Епархија нишка је известила о дводневној посети Патријарха Иринеја истичући да су 25. маја Патријарх Иринеј и Епископ Арсеније стигли су у манастир Светог Ђорђа у Тeмској где их је дочекала игуманија мати Ефросинијa, архимандрит Леонид духовник овог манастира, као и верни народ ових крајева, затим је пут настављен ка манастиру Светог Јована Богослова у Поганову где их је дочекао отац Мардарије са својим братством. Патријарх и Владика су потом посетили манастир Успења Пресвете Богородице у Сукову где им је торжествен дочек уприличио игуман високопреподобни архимандрит Серафим са братијом, и где су и преноћили. Следећег дана пут је настављен ка манастиру Рођења Пресвете Богородице у Височкој Ржани, потом је Патријарх посетио настојатељицу манастира Светог Илије у Рсовцима, онда је уследила посета Пироту, потом манастиру Светог Димитрија у Дивљани где је настојатељ протосинђел Серафим са братством дочекао Патријарха и Епископа. Уследила је на крају посета манастиру Светог Стефана у Липовцу где су дочек уприличили Високопреподоним архимандрит Дионисије духовник манастира, високопреподобна игуманија мати Меланија са својим сестринством.

Ова посета Његове Светости представља велики благослов Светог Саве и свих потоњих Архиепископа и Патријараха на чијем је трону Његова Светост целу једну деценију. Као Епископ нишки Његова Светост је велики труд уложио у обнову манастирског живота и монаштва. Велики део свог Епископског служења је усмерио устројавајући општежиће, које је под вихором нецрквености једног времена почело да изумире. Његова Светост је обнављајући ове светиње уложио себе у њих и због тога их са великом радошћу обилази, а братства и сестринства манастира Епархије нишке се увек радују поновном сусрету са својим некадашњим Епископом, а садашњим првојерархом Српске Цркве, закључује се у извештају Епархије нишке, уз фотогалерију, на следећем линку:

https://eparhijaniska.rs/eparhija/7501-%D1%9A%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%98-%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B5

Извор: Пиротске вести; Радио Глас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *