Патријарх Иринеј одслужио помен жртвама бомбардовања 1941.

На празник Вазнесења Господњег, 28. маја 2020. године, Свету Архијерејску Литургију у Вазнесењској цркви у центру Београда, поводом храмовне и славе града служио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Након Свете Литургије Патријарх Иринеј је предводио литију око храма уз присуство више стотина верних. У наставку Свјатјејши је испред каменог крста одслужио и помен настрадалима у нацистичком бомбардовању Београда 6. априла 1941. године.

У својој беседи Патријарх Иринеј је честитао славу свим грађанима Београда истакавши да данас славимо „један од највећих празника наше вере“. Појашњавајући смисао данашњег празника Патријарх Иринеј је напоменуо да је Господ Христос када је „обавио своју Божанску дужност отишао тамо одакле је дошао“. То је велики догађај за којег је Господ Христос припремао своје ученике, а то је чинио посебно после свога васкрсења, навео је Патријарх.

Осврћући се на скорашње догађаје у Црној Гори, Патријарх Иринеј је истакао да данас доживљавамо једно велико искушење у ком: „један део нашег народа испуњава нечију жељу да Црногорце, елиту нашег народа, одвоји од Србије. А то чине покушавајући да Цркву одвоје од Цкрве Православне.“

Извор: Радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *