Навечерје славе у храму Вазнесења Господњег у Руми

Уочи Вазнесењa Господњег које се празнује четрдесет дана после Васкрса, тачније у четвртак шесте недеље после празника Васкрсења Христовог, у храму Вазнесења Господњег у Руми, служено је празнично вечерње са петохлебницом уз више свешенослужитеља.

Празничним вечерњем началствовао је архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић, парох румски, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Јовичића, пензионисаног архијерејског намесника и пароха румског, јереја Душана Вишекруне, старешине храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми и румског ђакона Страхиње Џамбића.

Вечерњем богослужењу је присуствовао и протојереј-ставрофор Винко Мишановић, парох при храму преноса моштију Светог оца Николаја у Руми.

Домаћини јереј Ђорђе Санчанин, парох прве парохије при храму Вазнесења Господњег у Руми и јереј Драган Арсеновић, парох друге парохије при храму Вазнесења Господњег у Руми потрудили су се да све прође достојанствено како и следује овом узвишеном догађају када хвалимо и благосиљамо Господа, који нам је вазнесењем својим отворио ум, да видимо пут и циљ нашега живота.

Иако се у храму одвијају још понеки радови јер је у току рестаурација овог дивног храма, то није омело велики број благочестивог народа да вечерас присуствује богослужењу и да својим присуством храм учине још топлијим местом, узносећи молитве како би измолили прослављеног и вазнесеног Господа нашег Исуса Христа за опрост грехова.

Оно што је било приметно јесте да су управо ти радови приведени крају јер сада храм зрачи неким новим сјајем, а слава Господу и добрим људима који су помогли у томе.

За певницом су појали јереј Ђорђе Санчанин, студенти ПБФ Младен Кузмановић, Милан Васић и Стефан Машић.

Након вечерњег је уприличена Трпеза љубави у парохијској сали, где су се могли поново чути радосни стихови: Нека васкрсне Бог и расточе се непријатељи Његови... И ево дана који је створио Господ, узрадујмо се и узвеселимо се у њему....

Текст: Мирјана Босић

Фотографије: јереј Ђорђе Санчанин, парох прве парохије при храму Вазнесења Господњег у Руми

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *