Прослава славе Храмa Светог оца Николаја у Шиду

Благодаћу Божијом и милошћу Светог оца Николаја у предвечерје празника окупљени народ и ове године стао је уз своје свештенство и заблагодарио Богу и упутио своје молитве за здравље и избављење рода људског од пошасне болести која је обухватила читаву Васељену. Благослов је донео и сабрат манастира Раковац, јеромонах Евгеније (Пилиповић), који је началствовао празничним бденијем и одржао беседу. Уз оца Евгенија саслуживали су протојереј Милан Пршић парох Шидски, протојереј Никола Гвозденовић парох Бановачки, протонамесник Бојан Цветковић парох Беркасовачки, јереј Милорад Бојчић парох Голубиначки и ђакон Лазар Павић.

На сам дан празника Светог Николаја летњег, како га наш Српски народ назива, у пуном храму верног народа благословом Свете Тројице почела је Света Лирургија којом је началствовао Ректор Богословије у Сремским Карловцима протојереј Јован Милановић, а саслуживали су јеромонах Евгеније (Пилиповић) сабрат манастира Раковац, протојереј-ставрофор Зоран Јагодић парох Шидски, протојереј Ђорђе Марић парох Шидски, протојереј Жељко Кусић парох у Сремској Каменици, протонамесник Ратко Нонковић парох Вашчански, протонамесник Бојан Цветковић парох Беркасовачки, јереј Борис Фајфрић парох Батровачки и јереј Гостимир Душанић парох Илиначки.

Беседу је изнео отац Јовица осврнувши се на категоризацију времена прослављања Преноса моштију Светог Николаја, правећи компарацију са савременошћу и актуелним дешавањима у свету, посебно за време корона вируса. Личност Светог Николаја нас надахњује, она нас исправља да усправно у вери стојимо, како каже и тропар овог предивног светитеља, он нас изводи на прави пут и уводи изнова и изнова у поредак ствари по Божијем промислу, истакао је прота.

Ова година у богослужбеном смислу отишла је корак даље него претходне године и на радост свих присутних у пуном Храму, Архијерејски Намесник Шидски протојереј-ставрофор Радомир С. Мишић најавио је да ће у Литији овај пут бити ношене мошти Светог кнеза Лазара Косовског и да ће ћивот бити отворен, како би сваки неверник могао прићи и видети живот, како би свако ко се колеба у вери био враћен на прави пут и не би се плашио смрти. Да се одагна свака болест из овог града, да се покаже јединство и подршка целокупног Српског народа, да црквени и световни великодостојници раде исту ствар, а то је да народу буде боље, како у телесном тако и у духовном смислу.

У Литургијском и Литијском сабрању учешће су узели и представници градске власти, Председник Општине господин Зоран Семеновић, Председник Месне Заједнице господин Милан Гербер, Директор Водовода господин Александар Јовановић, као и директори свих школа у нашем граду и остали истакнути јавни делатници.

Посебна захвалност одата је кумовима Храма Преноса моштију Светог оца Николаја, госпођи Анђелки Вујић, господину Браниславу Јергићу, госпођи Татјани Зечевић и младом човеку, дечаку господину Михајлу Грбићу.

Молитвама Светог оца Николаја и Светог Лазара Косовског и благословом Светога Духа који нас окупља, сабира и не дозвољава да се расеје стадо вере Христове, пуни благослова и снаге грађани Шида дочекаће нова искушења и пребродити нове недаће до следеће године напајајући се из извора непресушног у  свакодневним Литургијама.

вероучитељ Стефан Сремац

Извор: Црквена Општина Шид

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *