Епископ Јоаникије сабраном народу: Треба се спремити на дугу борбу!

Одмах по изласку из притвора Центра за безбедност у Никшићу, Преосвећени Епископ Јоаникије се са свештеницима Епархије будимљанско-никшићке запутио до зграде Суда у Никшићу, где се обратио многобројном сабраном народу који је цео дан чекао да види свог Епископа на слободи.

Владика се испред зграде Суда обратио огромном броју сабраних са најрадоснијим поздравом “Христос васкрсе!” и заблагодарио на великој љубави коју су показали према својој Цркви.

Преосвећени је подсетио да је ових дана настао “један мали неспоразум са властима, који нису показали довољно памети за то шта значи дан св. Василија и литија за овај народ у Никшићу”. “Због ове ситуације ми и даље водимо рачуна о овој зарази, многи су од ње умрли у свету, али Богу хвала, св. Василије је сачувао Црну Гору” напоменуо је Епископ Јоаникије.

Ми смо цивилизован народ и Црква која има велику традицију, рекао је у наставку Владика, подсетивши на велику приврженост народа св. Василију и јединственост Световасилијевске литије у целом свету и Православљу. Стога се на дан св. Василија морао обавити молитвени ход. “Нисмо смели себи дозволити да повредимо народ јер би настао много већи хаос, те би власти имале много више проблема” истакао је Преосвећени и додао да се “народ се у миру и слози разишао кућама, а проблеми су настали када се власт умешала касније”.

Епископ је прекидан непрекидним скандирањем и узвикивањем разних парола, па и неких непримерених, замолио све сабране да се сете да “ми на нашим црквеним скуповима гледамо да не буде ниједне псовке и увреда, јер сви смо пред светим Василијем”.

Епископ Јоаникије посебно је напоменуо да су “полицајци у станици милиције у притвору били више него коректни и професионални и људски се понашали. “Они су део нашег честитог народа, поштено раде и зарађују своју кору хлеба, треба то поштовати” подвукао је Епископ.

Преосвећени се зачудио властима што предузимају овакве потезе, “као да је једини проблем вера и Црква” и напоменуо да му је жао “што наше власти повремено ем ратују са Његошем, а сад су почели да ратују и са светим Василијем”. “Није то добро”, рекао је Владика који је додао и да Брозови наследници, ови неокомунисти, иду даље од претходника што изазива још већи отпор код нашег народа. “Свети Василије пастирствује са небеса и окупља верни народ око свог ћивота” поучио је Владика Јоаникије, који је истакао да су “ових дана сви били сведоци оданости народа Цркви и вери и посебно св. Василију”.

Епископ Јоаникије је посебно напоменуо да се вечерас не може све решити и да се треба спремити на дугу борбу. “Хоћемо слободу вере, поредак у држави, да се поштује Устав и закон! Борићемо се за част и образ свакога грађанина и свакога појединца, јер треба нам слобода свима и поредк у нашој држави” истакао је Владика

“Нека се борба настави истином и правдом и љубављу према отаџбини и да се зацари мир Божији и благослов Божији и да братска слога међу нама. Амин, Боже дај!” закљуио је Епископ Јоаникије претходно замоливши огроман број сабраних да се у миру разиђе кућама.

Благодарећи директном преносу који смо пратили путем портала агенције “Спутњик” и “Острог” ТВ Студија, у наставку можете чути звучни запис целог обраћања Епископа Јоаникија сабраном народу у Никшићу испред зграде Суда.

Обрада вести и звучног записа: Редакција радија “Слово љубе”

Извор: Спутњик

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *