Мошти Светог Василија су хаљине Христа Господа

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 10. маја 2020. године, на празник Светог Василија Острошког, свету службу Божју у манастиру Горњем Острогу.

Полиција није заустављала вернике који су ишли да се поклоне моштима Светог Василија Острошког. Ипак, на Литургији их је, због мера НКТ против корона вируса, било знатно мање него претходних година.

Митрополит Амфилохије је, у архипастиркој беседи након читања Јеванђеља, рекао да је добро да научници пронађу вакцину против вируса, али док се та вакцина не пронађе ту је Свети Василије – вакцина која делује кроз векове.

-Сила Христова је најбоља вакцина за исцјељење свих вируса, и оних духовних, душевних и тјелесних. Та сила, које се и ми дотичемо, присутна и у Острогу већ триста педесет година преко моштију и преко дивног и чудеснога подвига  и жртве Светога оца нашега Василија. И сабирају се хиљаде и стотине хиљада људи да се дотакну хаљина Христових. А хаљине Његове јесу и мошти Светог Василија. Сабирају се да их се дотакну да би се исцијелили од својих душевних и тјелесних невоља и болести. Добро је да научници пронађу вакцину која би исцијелила и овај вирус који је загадио људе и народе у ово наше вријеме, али док се та вакцина не пронађе, ево овдје вакцина која дјелује кроз вјекове, поручио је владика Амфилохије.

-Осећам и видим да се дејством силе Божје и Светог Василија исцељује и овај вирус. Али и да се исцјељују још опакији вируси који владају људима овдје у овом свијету, а то су вируси богомржње и братомржње, најопакији вируси који господаре и за које је најбоља вакцина управо овај свети дан и ове свете мошти Светога Василија. Дај Боже да се исцијеле сви вируси а посебно вирус братомржње и братских несрећа, казао је вВладика Амфилохије.

-Ове године великом броју људи је онемогућено да дођу данас код Светог Василија по ту вакцину. Даће Бог да се поново отворе границе, кад се отворе границе између људских срдаца. Јер, Бог је допустио овакве вирусе не да би раздвојио људе, да би их удаљио физички. Бог пусти вирусе не би ли се људи изнутра сродили једни с другима љубављу, братољубљем и богољубљем, љубављу која се открила људима и подарила у личности Христа Богочовјека, исцјелитеља од свих вируса, па и од овога вируса, нагласио је митрополит Амфилохије.

Након светог причешћа, благосиљан је славски колач у славу Божју и у част Светог оца Василија. Митрополит Амфилохије је на крају пожелио свима саберанима да им буде на здравље и спасење целивање моштију Острошког Чудотворца и причешће Телом и Крвљу Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа који је за себе рекао да је хлеб живота који силази с неба и сваки који једе од њега неће умрети него ће вечно жив бити.

-Нека Господ благослови све поклонике ове дивне светиње, закључио је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *