Нова књига протојереја Радомира Сандића

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија изашла је из штампе књига „Црква у Вишњићеву“ коју је написао протојереј Радомир Сандић, парох у Војки.

Рецензију је извршио и препоруку за благослов и штампање књиге дао је Његовом Преосвештенству, протојереј-ставрофор Јован Петковић, ректор Карловачке богословије у пензији.

Предговор је написао протојереј мр Јован Милановић, професор и в. д. ректора Карловачке богословије, који је између осталог рекао: „Књига која се налази пред читалачком публиком представља нову причу о старом храму који представља хришћански траг трајања и опстајања на просторима који нису увек били наклоњенији ни вери, ни народу, ни искуству живота који смо ми као православни Срби сведочили. Но, ова књига као златна нит открива свим читаоцима управо да опстајање и трајање овог храма јесте гарант да се ткају душе православних хришћана, и да је конац којим се тка сачињен на небу… Значајно је то, да је управо захваљујући, свом перу, али и комплетности самога приказа историје наше Цркве, у години овога јубилеја, аутор успео да докаже да мале цркве не постоје него само Црква Христова која свугде и свагда спасава и крштава, узводи ка Царству Небеском, што је чинила и чини и Црква у Грку, Вишњићеву“.

Промоција књиге одржана је 2.02.2020. године у просторијама старе основне школе у Вишњићеву, коју су организовали чланови Удружења жена „Филип Вишњић“ са месним парохом протојерејем Николом Пробојчић. О књизи су говорили протојереј-ставрофор Драган Пејчић, Архијерејски намесник и парох бијељински, стављајући акценат на родни крај Филипа Вишњића због кога је и село Грк од 1935. године понело назив Вишњићево; Мирјана Тарлаћ, лектор књиге и професор српског језика и књижевности; Тања Урошевић, новинар и писац и технички уредник књиге; и сам аутор отац Радомир. Мирјана је између осталог рекла: „Ово дело није само једна монографија у класичном смислу те речи, већ једна ризница знања, писана јасним, прецизним и пажљиво нијансираним стилом“. Тања Урошевић је истакла да аутор „Објашњава историју сремског села Вишњићева, некада звано Грк, са опширнијим подацима светих храмова у том селу и носиоцима свештеног и црквеног живота у Срему од апостолског времена до данас. Посебан акценат ставља на српску властелинску и владарску породицу – Бранковиће и њихов допринос очувању српског православља у Срему и шире, у време скоро потпуне пропасти српске државе и самосталне Српске Цркве. Као круна овог текста о Бранковићима, издваја се ауторов састав посебног тропара Светој мајци Ангелини“, закључује Тања. Сам аутор  истиче да му је Вишњићево детињство и младост. „Сваки долазак у Вишњићево, увек је ново сећање на детињство и младалачко доба. Сем родова и гробова у Вишњићеву, радо се сећам школских учитеља, наставника и наствница, другарица и другова, нарочито првог одељења од првог до осмог разреда“.

Писање књиге мотивисало га је двоструко сећање: да се са радошћу и поносом сећамо својих предака и својих корена који се напајају вером у вечност, али и да се наши потомци сећају нас. Аутор прота Радомир је поделио много својих књига присутним свештеницима, школским другарицама и друговима, родбини, као и другим заслужним мештанима села Вишњићева а и онима присутнима који су из Вишњићева. На крају промоције, председница Гордана Шкорић и чланице Удружења жена за све присутне припремиле су закуску и коктел у просторијама старе школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *