UA-93122834-1

Најава: Дневник Диане Будисављевић вечерас на РТС

Поводом обележавања Националног дана сећања на жртве Холокауста, Радио-телевизија Србије у среду, 22. априла од 21.00 час на Првом програму, приказује филм “Дневник Диане Будисављевић”, редитељке Дане Будисављевић. (2019)

Потресан играно-документарни филм који је доживео велики успех на фестивалима и у биоскопима широм региона и апсолутни победник Пулског филмског фестивала, са шест освојених признања, истинита је прича о држављанки аустријског порекла удатој за лекара православне вероисповести у Загребу, која је за време Другог светског рата, сигурне смрти спасила више од 10.000 српске деце из НДХ логора.

Међу њима су и Живко, Милорад, Зорка и Нада који се готово 80 година касније враћају у логоре свог детињства и тек тада сазнају да живот дугују непоколебљивој снази једне жене.

Диана је водила детаљну картотеку дечијих судбина, коју ће јој након рата неповратно одузети комунистичка власт 1945. године, када њено германско и грађанско порекло постају непожељни. Захваљујући Дианином дневнику, који је након њене смрти пронашла унука, расветљена је херојска улога жене уверене да њен живот није вреднији од живота недужно прогоњених.

У насловној улози гледаћемо Алму Прицу, док су остале улоге поверене Игору Самобору, Мирјани Карановић, Тихомиру Станићу, Крешимиру Микићу…

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *