Васкрс у Бечмену

Драга браћо  и сестре,

нека вам је наздравље и на спасење ова васкршња Литургија. Чули смо васкршњу посланицу  Свјатјејшег Патријарха српског Господина Иринеја и као ваш парох бечменски хтео бих још нешто да додам.

Велика је духовна радост и здравље овде међу нама. И морам да признам да сам ја најродоснијих свештеника у Српској Православној Цркви, најрадоснији и најпоноснији на своје парохијане јер по први пут сто посто Бечменаца прати Литургију за не поверовати с тим што је један посто овде у цркви а 99 посто прати у своје телевизоре, оне теливизоре на којем гледају ријалити програме и остале гадости. Шта је то занимљиво?  Неком је досадно први део Литургије па пребаци кад буде Јеванђеље, а неко ко је свакако навикао да долази на пола Литургије онда натемпира почетак на пола кад је Велики ход па да настави да гледа и да се моли Богу.

И мене су саветовали да се позабавим тим иновативним предлогом јер појединци кажу да у цркви влада зараза. Кажу  поједини Бечменци што више људи у цркви то ће бити више посла поред рибњака на гробљу. Али то је посебна врста вируса звана Ковид Васкрс која је на сву срећу присутна још само данас. Од сутра више неће бити присутна. Нажалост.  у држави ће још бити присутна до Ђурђевог дана, 6. маја да Срби до даске не дођу у цркву, али што се тиче ковида Васкрса он је још данас присутан од сутра га више неће бити.

Кажу, заразли су нам се Свети Сава и Огњена Марија. У продавници, код поште све врви од људи. Саветују мене и да узмем хемикалије и да дезинфикујем Огњену Марију и Светога Саву.

Ето радости Христовог Васкрсења на крају поста а на жалост  и једне нов јереси а усудићу се да кажем и секте зване Силазак Светог Духа кроз телевизоре.  Људи се боје. Страх је људска категорија то је апсолутно  разумљиво.  Многи би дошли у цркву али су на високим положајима па се боје да иих не осуде на послу што су дошли у цркву, као у оно време када су владале оне црвене књижице. И то је разумљиво браћо и сестре јер у Христово време био један фарисеј Никодим који такође од својих властодржаца фарисеја није смео да дође преко дана Христу него је ноћу долазио. Тако да је све то разумљиво браћо и сестре. Али да се неко дрзне да каже да је црква извориште короне вируса, она бласфемија да Тело и Крв Христова преносе вирусе.

Браћо и сестре материјалисти, нас православне би у том случају куга појела већ у 19. веку јер су и тада људи ишли за време куге у црку и причешћивали се. По парковима ћете сада на лето виђати људе који се налазе са својим кућним љубимцима па их чак и љубе, знате, то се зове љубав:  љуби ближњега кућног љубимца свог.

Браћо и сестре  пси и мачке нас неће заразити али Свети Сава  и Огњена Марија сигурно хоће, кажу. Браћо и сестре каже Христос Господ, када би наука ваша била од овога света вас би свет волео  али пошто је наша наука са неба, Свето писмо наш животвнорни кодекс је са неба Богом дан, зато нас материјалисти  овога света и не разумеју. Каже Христос када вас због тога буду омрзнули знајте  да су пре вас већ мене омрзнули,. Цитирао бих једног младог историлара Немању Девића и могу да кажем да уз такве људе као што је тај млад историчар наша Србија има светлу будућност. Он је направио једну паралелу – каже о светом односно предању уочи боја на Косову цар Лазар је својим велможама и јунацима рекао какви се будемо показали на Видовдан такви ћемо бити довека и затим говорим Србима браћо какви будемо данас за Васкрс 2020. године такви ћемо бити довека.

Нека Господ да да удруженим молитвама ова пошаст прође јер каже Господ где су двоје или троје у моје име ја сам са вама. Ко год се узмоли за једну ствар двоје или троје Господ ће заиста да то услиши. Да се опаметимо да не љубимо више псе него иконе, да млади људи не љубе више мачке него да се жене и да љубе своју децу.

И хтео бих да вам се на крају захвалим браћо и сестре што сте упркос забрани кретања дошли Творцу свега света. Као што се каже у Светом Јеванђељу по Јовану, које смо прочитали данас: без Његе ништа не постаде оно што је постало. И ми Њему да се дрзнемо да не дођемо данас у цркву.

Ви сте браћо и сестре светионици и бастион Православља овде у Бечмену и поносим се заиста што сам свештеник свих вас овде, а искрено и оних који су тамо код куће али су ми признали због чега не могу да дођу – и њима свака част. И нека се слави у овом нашем храму Светога Саве у Бечмену име Оца Сина и Светога Духа у векове векова, уз најрадоснији хришћански празник.

Христос Васкрсе!

Парох бечменски Немања Бошковић, старешина храма

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *