Уснула у Господу мати Рафаила настојатељица манастира Мала Ремета

На дан молитвеног прослављања Лазареве суботе, 11. априла 2020. године, у манастиру Мала Ремета упокојила се у Господу настојатељица ове свештене обитељи, високопреподобна игуманија мати Рафаила (крштено име Роса Маркoвић).

Када је пре 66 година дошла у Малу Ремету, мати Рафаила је затекла само рушевине; било је то време глади, сиромаштва, али и велике одбојности власти према Цркви и манастирима. Конак је био запаљен, а мати Рафаила је спавала сама готово под ведрим небом. Да би се прехраниле, онa и још једна монахиња која је овде била од раније, ишле су у надницу код сељака и у сељачку радну задругу да би зарадиле за храну и нешто новца уложиле у поправку конака. Од манастирског шљивика је била већа зарада – пекла се ракија и продавала, а новац улаган у поправку и сређивање ове светиње.

Игуманија мати Рафаила, позната као велики послушник и радник, скромна по свему, анђелског образа, пореклом из села Пљева код Шипова; замонашена је са 19 година. После смрти оца, и њена мајка је дошла у Малу Ремету, где се замонашила (монашко име Михаила) и касније се упокојила, као и рођена сестра (монашко име Ангелина). Свој иметак и средства уложиле су у манастир и успеле да га обнове, подигну конак и капелу.
Како је једном приликом Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије казао „Својим крхким женским бићем, душом и телом предана Господу, али снагом Духа Светога који нам даје снаге да постигнемо многе ствари што као људи не можемо, само благодаћу Духа Светога мати Рафаила је много чега урадила, постигла и принела Господу на жртву …“ – тиме је најбоље описао нашу драгу мајку која је деценијама молила Господа за све нас.

Мати Рафаилу, замонашену у Осогову, у Скопској Црној Гори, Божји промисао и благослов блаженопочившег патријарха Германа довели су у фрушкогорске манастире, а одатле је испраћамо у наручје Господу с надом на спасење, а вером у Васкрсење и Живот вечни. Нека јој Господ подари Рајска насеља и опроштај свих грехова.

Заупокојена Литургија биће служена у понедељак, 13. априла 2020. године, с почетком у 9.00 часова, а затим ће бити обављен чин опела.

Текст: Мирјана Босић

Фотографија мати Рафаиле на одру преузета с фејсбук профила јереја Бранислава Керечког, пароха петроварадинског, коме се захваљујемо и на информацијама.

Извор: Радио „Српски Сион“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *