UA-93122834-1

Карловачки свештеници и у улози хуманитараца

Подела пакета с основним намирницама и средствима за хигијену онима којима су они најпотребнији у време ванредног стања изазваног пандемијом коронавируса, настала као резултат сарадње Епархије сремске, Црквене општине сремскокарловачке, Богословије „Свети Арсеније“ и чланова Православне омладинске заједнице (ПОЗ), у Сремским Карловцима и даље траје.

Пакете, који садрже брашно, уље, конзерве сардина и хигијенска и дезинфекциона средства, у понедељак је група од петнаестак припадника ПОЗ-а припремила, и делом тог дана и дистрибуирала заједно са свештеницима.

– Трудили смо се да обиђемо целе Карловце, где год смо сазнали да неком треба помоћ, закуцали смо на врата, не гледајући на то које су људи вере, да ли примају свештеника, долазе ли у цркву или не – каже парох Саборне цркве јереј Станко Лакетић. – Пакете смо делили углавном пензионерима који су угроженији, али и многочланим, махом ромским породицама, самохраним мајкама. Не планирамо да станемо с акцијом, него напротив, да је спроводимо докле год постоји потреба. Због тога и позивамо људе који имају, да донесу у Саборну цркву то што би хтели да дају за оне који немају.

Лакетић напомиње да грађани могу донети у Саборну цркву, која је отворена сваког дана до полицијског часа, основне прехрамбене производе и средства за хигијену. Од прикупљене робе, истиче он, биће направљени пакети и однети онима којима су потребни као што се то већ чини.

Из Црквене општине поручују да се јаве свештеницима они којима је помоћ потребна, а немају никог да им је пружи. Позив упућују и онима који познају такве људе да им јаве да би им се помогло.

На располагању су им бројеви телефона свештеника Слободана Вујасиновића из Доње цркве (062/227-107), Станка Лакетића из Саборне цркве (065/64-99-405) и Душка Масларића из манастира Ваведења Пресвете Богородице (063/86-98-996).

З. Мл.

Извор: Dnevnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *