Нови број „Православља“ – новина Српске Патријаршије

Садржај: АКТУЕЛНО
2 Саопштења за јавност Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

4 Уснуо у Господу Епископ ваљевски Милутин

АКТУЕЛНО

6 Епископ бачки др Иринеј: Порука у време пандемије корона вируса

АКТУЕЛНО

8 Владика Теодосије: 17. марта нанета је рана нашем бићу

СРПСКЕ СВЕТИЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈИ

10 Затирање душе

ДУХОВНОСТ

14 Благовести – празник почетка нашега спасења

РЕЧ ДВЕ СА…

16 Епископ г. Давид (Нинов): Охридска архиепископија сједињује
различите народе у саборности Цркве!

ДУХОВНОСТ

20 Велика вечера (Лк. 14, 16–24)

РЕЧ ДВЕ СА…

24 проф. др Зоран Ранковић: ПБФ је под духовним и канонским окриљем СПЦ

ИЗ ПОСЕБНОГ УГЛА

30 Страх у доба короне

ХРИШЋАНСКО НАСЛЕЂЕ

33 Древно хришћанство у колевци античке културе

ИЗ ПОСЕБНОГ УГЛА

35 Ко је у првом плану?

ИЗ ПОСЕБНОГ УГЛА — АКТУЕЛНО

36 Хришћанима и горе предстоји

ДОГАЂАЈ . ПОВОДИ

39 Осамдесет година заједнице у Тезеу — јединственог места молитве и созерцања


ПРВОАПРИЛСКИ БРОЈ “ПРАВОСЛАВЉА” (БР. 1254) ДОНОСИ ВАЖНЕ ПОУКЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА КОРОНА

Епископ бачки Иринеј: Порука у време пандемије корона вируса; Еписко стобијски Давид: Охридска Архиепископија сједињује различите народе у Саборности Цркве; Проф. др Зоран Ранковић, декан ПБФ УБ: ПБФ је под духовним и канонским окриљем СПЦ.

Званична саопштења Светог Архијерејског Синода СПЦ поводом актуелне ситуације у нашој земљи.

Уснуо у Господу Епископ ваљевски Милутин. Са великом тугом и вером у васкрсење у Царству небеском обавештавамо јавност да се у ноћи, 30. марта 2020. године, два часа након поноћи, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду, упокојио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, после краће болести изазване корона вирусом. Нека му Господ подари Царство небеско и вечан покој!

Митрополит Порфирије о земљотресу у Загребу – Никада једно искушење не долази само.

У овом тренуту када се читав свет хвата у коштац са корона вирусом, Загреб је доживео и земљотрес. Колико је мени до сада познато нема пострадалих међу нашим верницима, али свакако постоје велика оштећења на зградама које поседује наша Митрополија, изјавио је Митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Епархија сремска, као и друге епархије СПЦ, у овим данима великих искушења помаже верни народ: Средствима Епархијског правног одбора и Епархије сремске набављен је материјал за маске које су као свој прилог бесплатно сашиле раднице фирме „Вантекс ДОО“ из Шида. Први део заштитних маски који је до сада направљен, поделили су свештеници у Храму Светог оца Николаја у Шиду.

Пре 16 година, 17. марта 2004, догодило се највеће етничко насиље над Србима и неалбанским становништвом, од стране екстремних Албанаца на Косову и Метохији, које је уследило после уласка међународних војних и цивилних снага. У три дана насиља прекинути су многи животи и уништен је велики део српског културног наслеђа на КиМ.

Преосвећени Владика Теодосије, служећи парастос погинулима у мартовском погрому, у манастиру Грачаница, је рекао: 17. марта нанета је рана нашем бићу!, и истакао да Божија благодет делује тамо где верни страдају, а да је једини пут, пут Христа!

НАТО агресија на СРЈ 1999. године – Дана 24. марта 2020, навршила се 21 година од агресије НАТО снага на Савезну Републику Југославију, у којој је за 78 дана погинуло између 1.200 и 3.000 људи.

Митрополија дабробосанска се брине о старијима — Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ са благословом Митрополита дабробосанског Хризостома покренуо је акцију за помоћ лицима којима је забрањено цјелодневну кретање.

Велика акција Верског добротворног старатељства: У складу са мисијом Српске Православне Цркве, у овом веома тешком тренутку за све становнике Србије и света уопште, проистеклом услед деловања злоћудног корона вируса, Верско добротворно старатељство Архиепископије броградско-карловачке, покренуло је низ акција којима помаже најугроженије породице и појединце у Архиепископији и у другим епархијама Српске Православне Цркве.

У Рубрици Из посебног угла, читајте текст протојереја-ставрофора Василија Томића под насловом: Хришћанима и горе предстоји. Поводом осамдесет година заједнице у Тезеу — јединственом месту молитве и созерцања, Срећко Петровић пише о предавању које је, 16. марта 2020. године, одржао брат Ришар у парохијском дому Храма Светог Саве у Београду, говорећи о историји, духовности и мисији овог међухришћанског места молитве, сусрета и дружења.

Извор: Сајт „Православље“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *