Литургија Пређеосвећених дарова у храму Светог Василија Острошког у Беочину

У четвртак, треће недеље Часног поста, 19.03. 2020. у Беочину, у храму Светог Василија Острошког чудотворца, служена је ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА.
Литургију су служили: старешина храма презвитер Милош Маријанац, протонамесник Вељко Грубач и јеромонах Евгеније (Пилиповић), док је појање предводио вероучитељ Борислав Шашић са богословима.

Литургија Пређеосвећених Дарова може се окарактерисати као душа или центар великопосних богослужења. У неким старим богослужбеним рукописима позната је као “Литургија Четрдесетнице“. Она се разликује од Литургија Светог Јована Златоустог и Светог Василија Великог у којима се савршава Евхаристија – приношење и освећење Дарова. У току Литургије Пређеосвећених Дарова, као што сам назив говори, приносимо пређеосвећене дарове тј. свете Дарове који су већ освећени на претходној Литургији која се служила у недељни дан.

У овом богослужењу одјекује глас далеких векова, глас живог, раног црквеног Предања. Тај глас опомиње да верници не могу да живе живот у Христу ако стално не обнављају своју везу са Извором живота, ако се не причешћују Телом и Крвљу нашег Господа, како бисмо стигли до самог Светлог Васкрсења Христовог.

Милошћу Божијом и братском слогом, поменути свештеници Црквене општине Беочин и сабрат манастира Раковац, јеромонах Евгеније, заједно ће служити Пређеосвећене литургије у току Часног поста сваког четвртка у 9 часова у храму светог Василија Острошког, као и уторком у 8 часова у храму Преображења Господњег у Беочин Селу.

Фотографија: Теодора Маријанац и Златица Угљанин

Извор: https://www.facebook.com/crkva.beocin?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARAGJrSfq11rZNgTfoI-79bpqj_voeNFU7SFkZhElBCV03cygLTXAMcdCZV5P1Vrnefs7iGy4_pp5hE3&hc_ref=ARSF4IAdbzMfZWN-UqzPmqeZPefqT8lwtrrIJYkqHzflhnXfI6RDIF6fxmg4p3HrlKQ&fref=nf

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *