Нови број „Православља“ – новина Српске Патријаршије

У новом броју Православља од 1. марта 2020. године доноси чланак Аманско братско сабрање православних предстојатеља и делегата. Поводом иницијативе за дијалог и помирење Јерусалимске Патријаршије и њеног предстојатеља, а на позив патријарха Теофила, Патријарх српски Иринеј, са посланством Српске Православне Цркве, боравио је 25. и 26. фебруара 2020. године на братском сабрању предстојатеља помесних Православних Цркава у Аману, Хашемитска Краљевина Јордан.

-Ово је историјски тренутак у Црној Гори када никакво оклевање није допуштено, каже академик Коста Чавошки у ексклузивном разговору за новине Српске Патријаршије.

-Не заборавимо да је Литургија централни догађај у животу православних хришћана, јер се ту догађа обожење човека, рекао је Епископ брегалнички и мјестобљуститељ битољски Марко у разговору са катихетом Браниславом Илићем.

Митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, допутовао је 17. фебруара 2020. у Београд. У току дводневне посете, високи гост се два пута сусрео са патријархом Иринејом и архијерејима Српске Православне Цркве, представио своју књигу „У шта верују православни хришћани“ и одржао изузетно запажено предавање на Православном богословском факултету Универзитета у Београду на тему „Православно богослужење као школа богословља и богомислија“.

У славу Божју и на радост свих, 22. фебруара 2020. године у туманској светој обитељи у којој се чувају мошти Светих Зосима и Јакова, на најлепши начин – посетом и богослужењем Српског Патријарха – завршено је обележавање великог јубилеја – 630. година постојања ове светиње. О још једном великом јубилеју – 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског, обавештава нови број Православља.

О најновијим догађањима у Босни и Херцеговини читајте у тексту под насловом „Срби у Федерацији БиХ сведени на ниво статистичке грешке“. Епископ Атанасије из Светосавске Херцеговине пише за Православље о професору хелио-физике др Емануилу Саррису, редовном члану Атинске академије наука, који је недавно примио свештенички чин у манастиру Пентели крај Атине.

О скуповима на Институту за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, посебно интересантним за домаћу црквено-богословску јавност, пише Срећко Петровић.

Извор: Сајт „Православље“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *