Света архијерејска Литургија у Недељу Православља у Добановцима

У цркви Преноса моштију Светог оца Николаја у Добановцима торжественом Архијерејском Литургијом у недељу Православља, 8. марта 2020. г. началствовао је Епископ сремски Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Радојчића, архијерејског намесника земунског и  протојереја: Милана Алимпића, старешине храма, и  пароха добановачких јереја Јулијана Тодоровића и Бојана Весића, као и ђакона Горана Власца.

Верни народ се сјединио са Тајнама Христовим а празничну проповед је произнео Епископ Василије прочитавши најпре проглас о Победи Православља из које верни поново чуше : Ово је вера апостола. Ово је вера Отаца. Ово је вера Православних. Ова вера васељену утврди.  О Победи Православља која означава и велики венац победе којим се кити сва Васељенска Црква кроз вековну борбу за веру казивао је Преосвећени владика Василије. Православље је ушло у историју српског народа као велика светлост, која сија и данас на свим плановима народног живота и у Недељу Православља доживело је велику победу. Временом и у времену живимо Православљем и стално побеђујемо.

 

Поуке Епископа сремског Василија у Недељу Православља

*Наша Епархија и Сремска Митровица која слови као једно од престоница римске империје, где се родило неколико римских императора, је простор на којем је квасац хришћанског Православља растао и распростро се на читав Срем,  а да не помињем да је само у Фрушкој гори постојало, како кажу историчари, преко 40 манастира.
Можете да замислите која је то снага вере, која је била снага духа  наших предака да толике светиње подигну. Замислите и колику је снагу Бог дао тим људима.Ми данас оправљамо цркву па се мучимо  како ћемо је поправити и улепшати. Нама недостаје мало више духа и вере, недостаје нам преумљења у нашим главама. Вратимо се изворној вери, вратимо се Христу.

*Примивши данас истинито Тело и Крв  Христову ми постајемо нови, обновљени људи, преображени људи,  очишћени, али остаје нам да се причувамо и сачувамо у току Свете Четрдесетнице од разних искушења. Потрудите се да се током Часног поста више пута исповедите и причестите Светим Тајнама. У болести и невољи позовите свештеника да очита молитву, да вас исповеди и причести, јер многи су са болесничке постеље после молитве, исповести и причешћа, устали. Многе немани данас харају светом почевши од Кине, читаве Европе па делом и код нас, али и се ми управо молитвом и Причешћем спасавамо.

*Немојте да на Причешће одлазимо на мах, или на валове, већ се припремимо преумљењем, прочитајмо Свето писмо, духовну штампу, разговарајмо  а свештенмиком, духовником како да душу своју припремимо за сусрет са Живим Богом.

* Молим вас да и своју децу приводите на достојан начин да испоштујемо оно што нас је учио Свети Сава.

* Видите ли шта се ради у Црној Гори? И ми, Срби у Срему, треба да дамо молитвама подршку  нашем народу свете земље Црне Горе  где се родио Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава, да дамо допринос молитвом тој  Српској Спарти која је врхунила светитељима Василијем Острошким, Петром Цетињским… али и свим светитељима наше Свете Цркве. Видите ли шта чине безбожници нашем народу у Црној Гори? Хвала Богу и хвала Митрополиту Амфилохију и свим Архијерејима наше Цркве који имају снаге да  покрену васкрсли народ у Црној Гори, а и ми бисмо требали да се  више ангажујемо и око своје Цркве и око спасења своје душе.

З. Зец

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *