UA-93122834-1

У Сремској Митровици представљена књига „Завети“

У  СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ  ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ЗАВЕТИ“  ПРОФ. МИЛОША КОВИЋА  

У храму Светог Првомученика и Архиђакона Стефана у Сремској Митровици у четвртак 5. марта 2020. године  одржана је промоција књиге историчара, професора Филозофског факултета у Београду др Милоша Ковића „Завети“. Књига је својеврсна публицистичка збирка ставова, интервјуа, новинских чланака и других јавних иступа професора Ковића настала у периоду од 2016. до половине прошле године. 

Према речима самог аутора, књига обухвата временски период када се српска званична политика  и српски народ у целини налазе пред изазовом, па и притиском „коначног решавања статуса Косова“ са амбицијом да сведочи и подстакне на потребу заштите исконских националних вредности, слободарске и државотворне традиције проистекле од утемељивача српске државе и њихових наследника – традицији сачуваној као национални, Косовски завет.

Говорећи о делу Милоша Ковића проф. др Часлав Копривица са Факултета политичких наука у Београду говорио је о појму завета као о „теми свих наших тема“ указујући на косовски завет „из кога је проистекло све у нашој прошлости, који је надахњивао све наше претке од Косова до Кошара и Паштрика“ . 

„Бити веран завету не значи бити заробљен у прошлости, напротив. Ми не можемо раскрстити са својим заветом а да останемо чиста образа. Не можете бити словесно биће ако немате традицију а српска историја заправо је заветни низ. На нама је данас одговорност да ли ћемо тај завет одржати“ рекао је професор Копривица.

Обраћање  присутнима професор Ковић почиње констатацијом да косовски завет није мит који је анахрон и превазиђен већ изузетно жив што је показала и масовна подршка Апелу за одбрану Косова и Метохије у чијој изради је и сам учествовао а који  је потписало и неколико архијереја српске цркве. „За чување завета потребни су жртва и одрицање а косовска идеја је опсесивна идеја српске културе коју морамо очувати и предати наредним генерацијама, нашој деци и унуцима. Живимо у времену обнове религије у већем делу света а идентитет је данас кључна реч у Европи“ рекао је, између осталог  аутор сматрајући да је у српском националном корпусу ово време „дефинисања српства кроз веру“. 

Оба говорника, професори Копривица и Ковић посебно су апострофирали актуелне литије народа у Црној Гори, објашњавајући ову појаву  потребом људи да бранећи своје храмове и традицију сачувају идентитет и национални завет који су им оставили преци.

Представљању књиге, које је уз подршку свештенства најстаријег митровачког храма  организовало Друштво српских домаћина присуствовало је мноштво посетилаца који су били у прилици да гостима поставе и одређена питања из сфере националне историје, идентитета и традиције. Појци овог храма извели су неколико пригодних етно и родољубивих песама.

Текст: г. Дејан Мостарлић

Фотографије: фејсбук Андрија Авакумовић

Извор: Радио „Српски Сион“  

One thought on “У Сремској Митровици представљена књига „Завети“

  1. Јелена

    Да ли.имате снимак проф. Ковића и проф. Копривце? Не могу да нађем линк.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *