Патријарх Иринеј – интервју: “Да будемо руковођени Истином”

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је истакао, говорећи о односу државе Црне Горе према СПЦ, да: “Они атакују на највеће светиње, Острог, Цетињски манастир…”, о потезима црногорске власти Свјатјејши је казао да је то “не само противзаконито, него против сваке памети” и додао да је “Српска Црква и родила Црну Гору” и да “без Српске Цркве Црна Гора данас не би ни постојала”. Патријарх Иринеј је рекао: “Једино решење јесте да се повуче тај Закон у којем нема ни говора о верској слободи”.

У интервјуу датом последњег дана боравка у Епархији источноамеричкој, Патријарх је поручио нашој духовној заједници у Америци да смо, иако далеко једни од других, “духовно смо – веома близу”.

Говорећи о Косову и Метохији, Патријарх је подсетио: “Када сам први пут дошао у Призрен тамо је било 16.000 Срба, сада их има 20 душа. Тако је у Приштини, Пећи, Урошевцу…Те чињенице смо свесни, али да се помиримо с тим да Косово буде изван Србије, да Пећка Патријаршија, званична резиденција наше Цркве, буде изван Србије, то у нашу главу не може да уђе. Многи желе да се врате, али немају где, куће су спаљене, узурпиране. Стање је јако тешко. То је живот без слободе, али се боре и желе да опстану. Треба им помоћи у свему. Да Господ не да ниједном другом народу оно што они проживљавају”.

Коментаришући дешавања у вези са Црквеним Сабором, Његова Светост је рекао да мисли да се „Богу хвала, то завршило на најбољи начин. Било је ту неких мало исхитрених ствари код Епископског савета. Мислим да су они то схватили, да се врати на почетак, што је добро и надамо се да је ово питање решено. Добро је да је народ реаговао тако као што је реаговао, сећа се тога времена и не жели да се то понови. То је добро. И надамо се да ћемо ове ствари завршити коначно на Сабору и да оно што смо се договорили овде буде званично и санкционисано на Сабору. Тако да се надам да ће живот наше Цркве у Америци тећи нормално својим током“.

Помињући притиске који се врше на Цркву данас Његова Светост је подсетио: „Врши се притисак на читаво Православље. Искушења су увек долазила, али наше је да будемо јединствени у Цркви, духом и телом везани за Цркву. Мисија и улога Цркве је увек мир, слога, однос људски и хришћански једних према другима и када је то присутно онда су се многи проблеми много лакше и брже решавали. Потребно је да будемо руковођени Истином. Истина ће победити све”.

Разговор са Патријархом Иринејем је водио протођакон др Јован Аничић, директор Просветног одбора Епархије источноамеричке. Радио Слово љубве је интервју емитовао благодарећи протођакону др Дамјану Божићу, главном и одговорном уреднику листа “Православље” и часописа “Теолошки погледи”, који је био у пратњи Патријарха Иринеја у Америци. Интервју смо емитовали у оквиру емисије “Реч пастира”, 6. марта 2020, а можете га чути на следећем линку:

http://www.slovoljubve.com/slovoljubve/Cir/Newsview.asp?ID=21927

Извор: Радио „Слово љубве“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *