Света архијерејска Литургија у Бусијама

Четрдесет година свештеничке службе протојереја-ставрофора Милета Јокића

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење архимандрита о. Стефана Вучковића игумана великореметског, протојереја ставрофора: Михајла Марјанца из Дарде, професора из богословије проте Милета, Молорада Симића пароха батајничког-школског друга данашњег слављеника, Мила Јокића арх. Намесника старопазовачког и пароха бусијског, протојереја Сретена Лазаревоћа арх. Намесника и пароха румског,јереја Миливоја Горника из Румуније, епархијског ђакона Горана Власца и ђакона Бранимира Терзића из Ваљева. Појао је црквени хор при овом храму св. Јован Златоусти, предвођен хоровођом ТАМАРОМ Пајдић из Београда, професором музике, уз учешће протојереја ставрофора Гојка Терзића из Цветоноваца-Љиг, Протојереја ставрофора Јове Марковића из Појезне код Дервенте (школских другова протиних), јереја Александра Класнетића пароха инђијског, јереја Николе Горановића пароха гаревачког код Модриче и јереја Слободана Вујасиновића пароха сремскокарловачког.

Током Литургије духовне песме је певао и дечји црквени хор из Бусија. „Анћелчићи“ којим руководи г. Стефан Гавровски вероучитељ Основне школе Бошко Палковљевић Пинки у Батајници.

У оквиру цркве Светих Кирила и Методија у време проте Милорада Нишкића, изграђен  je парохијски дом са пратећим садржајем у оквиру којег је  и амбуланта за потребе парохијана као и школа за шест стотина ђака,

Празничну проповед произнео је Епископ сремски Василије између осталог казао да је наш задатак у овоме свету да се поправимо и да исправимо пут са којега скренемо и са којег нас одводи сотона од живога Бога.

„На почетку овога Поста треба да ступимо у поприште борбе са самим собом, што чистији, што савеснији, припремљенији и да путујући кроз свету Четрдесетницу достојно дочекамо славно Христово Васкрсење,“ казао је Преосвећени Владика Василије.

Владика сремски је честитао протојереју-ставрофору Миелту Јокићу четрдесет година плодоносне свештеничке службе на Њиви Господњој.

За трпезом љубави окупили су се бројни пријатељи и сарадници, сабраћа из неколико Епархија наше Свете Цркве, а у кратком програму наступили су појачка група Стара Србија са песмом Устала је Црна Гора, хор Свети Јован Златоусти и народни певачи Миланче Радосављевић и Јасна Кочијашевић.  Прота Ђорђе Ковљен, парох у цркви Преноса моштију Светог Николаја са сабраћом свештеницима старао се да све протекне како ваља и доликује. Данашњем литургијском сабрањом присуствовали су представници Општине Стара Пазова са председником г. Ђорђем Радиновићем.

Четрдесет година свештеничке службе протојереја-ставрофора Милета Јокића

Прота Миле Јокић је рођен 5. октобра 1957. године, у Блатници (општина Теслић, Босна и Херцеговина) од оца Саве и мајке Милице. Основну школу завршио је у родном месту, а Богословију Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. У току школовања у Богословији, прота Миле показао је склоност и љубав према књизи и науци Господњој. Остао је привржен књизи, као свом добром пријатељу, и читањем и писањем. Његова библиотека садржи више хиљада наслова, исто толико часописа. Врло брзо настају његови литерарни радови. Било их је доста, а можемо поменути његов рад у књизи Духовна апотека, уснулог у Господу, аутора Душана Дачића, некадашњег професора Карловачке Богословије и вишегодишњег ректора Богословије Светог Саве у Београду

Свештеник је народни учитељ – духовни отац, а прота Миле се трудио и труди то да буде, проналазећи узор и пример у свом и нашем душепазитељу и путеводитељу, у личности нашег Владике сремског Василија. По завршетку школовања у Богословији, прота Миле уписује студије на Православном богословском факултету у Београду. Службеник Патријаршијског управног одбора био је у периоду од 1978. до 1980. године. Администратор Епархије сремске, епископ бачки Никанор (Иличић), рукоположио га је у чинове ђакона, у Инђији, 2. марта, и презвитера, у Младенову код Карађорђева, 9. марта 1980. године.

Служио је на парохијама у Старој Пазови у периоду од 1980. до 1987. године, у Јакову од 1987. до 1995. године и Бремену, у Епархији средњоевропској од 1995. до 1996. године. На парохију при храму Свете Тројице у Новој Пазови долази 1. јула 1996. године. За старешину храма Преподобне мајке Параскеве постављен је 1. јула 2007. године, док су му дужности Архијерејског намесника старопазовачког поверене од 1. фебруара 2009. године.

Прота Миле писао је и богословске и мисионарске текстове. Познато је његово дело са насловом  „Пастирски рад парохијског свештеника“ у коме говори о свештеничкој служби.

На дан празника Преподобне мајке Параскеве, 27. октобра 2018. године прота Миле прелази на парохију у Бусије. Протиним доласком у Бусије завршена је материјална, али са својим сабратом протом Мићом Ристићем наставља рад на духовној обнови. Основаo је хор Свети Јован Златоусти и дечји црквени хор „Анђелчићи“

Зорица Зец

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *