Молебан подршке браћи у Црној Гори одржан у Сремској Каменици

Неколико хиљада људи узело је учешће у Молебану за Српску Православну Цркву у Црној Гори, у порти храма Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици, у недељу 23. фебруара 2020. Молебан је служио Епископ сремски Василије, уз саслужење ректора Цетињске богословије оца Гојка Перовића, архијерејског намесника подунавског протојереја-ставрофора Гавре Милановића, ректора Карловачке богословије оца Јована Милановића, ђакона Горана Власца уз свештеномонаштво Епархије сремске. Подгорица се преселила у Сремску Каменицу која јe показала најлепше војвођанско лице, казао је oтац Гојко Перовић. На челу Литије Часни Крст је носио кошаркаш Дарко Милачић.

Христољубивом војинству обратио се пуног срца испуњеног братском љубављу, протојереј-ставрофор Гојко Перовић који је подсетио на историјске везе Старе Црне Горе и Карловачке митрополије на неколико историјских момената када је свештенство Црне Горе прелазило преко Дунава у тешком часу и моменту кад су Турци разорили Цетињски манастир, када није било ни манастира ни владике на Цетињу ( (Данило Петровић, Софроније Подгоричанин и Арсеније Чарнојевић који је рођен на Цетињу, Свети Петар Цетињски који је хиротонисан у Сремским Карловцима ).

“Учинили смо Молебан Пресветој Богородици и чини ми се пошто се у Црној Гори спремају литије, а највећа је она у Подгорици, да се овде на обале Дунава прелила Подгорица и Црна Гора. Хвала браћо, хвала драга Каменице, Сремска Каменице, као најлепше војвођанско лице које може бити. Хвала Каменице, по мени, вечерас војвођанска престонице, хвала Каменице, данас црногорска узданице. И хвала Каменице друга Подгорице!” казао је отац Гојко Перовић.

Епископ сремски Василије је у свом обраћању казао да молитве које смо узнели Пресветој Богородици услиши Бог да сабере, окупи и спасе васцели српски народ.

“Ево момента да се нешто у глави Србиновој у 21. веку деси, да дође до преумљења, да заборавимо све лоше ствари које су се десиле у народу српском, да се сетимо Светосавске поруке и порука Светих Отаца и Светих јерараха које је поменуо отац Гојко Перовић…

Ево момента када нам Свети оци поручују на стогодишњицу уједињења Српске Цркве, да се и ми ујединимо у Господу и онда нас нико и нигде у читавом свету не може разјединити, нити разбити, нити то може учинити било која политика овоземаљска.

Ми смо се окупили овде да дамо подршку мукотрпној борби Митрополита Амфилохија и наше сабраће Архијереја, свештенству и монаштву наше Српске Православне Цркве, омладини и свој деци српској на просторима Црне Горе. Васкрсла је Црна Гора!

У величанственој вечери духовног сабрања обратио се и архијерејски намесник подунавски, протојереј-ставрофор Гавро Милановић, програм је водио отац Милош Марјанац док је аутор ове вечери била гђа Маријана Ђерић, уметнички координатор на нивоу Епархије сремске.

На молебну су поред сестринства и братства  фрушкогорских манастира били присутни председник покрајинске владе г. Игор Мировић и градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић.

Појачка група Стара Србија у којој су Марко Башица, проф. Јован Катић, свештеник Слободан Вујасиновић, парох сремскокарловачки, и Миодраг Близанац освојили су верне, осоколили, ободрили их песмом ( још једном до незваничних химни литија) Устала је Црна Гора према тексту Славка Перошевића за коју је г. Миодраг Близанац урадио аранжман и композицију.  Народни гуслар Миљан Вујовић, председник гусларског друштва “Вук Караџић” из Врбаса уз гусле отпевао је песму “Српска Спарта”.

Литија је била непрегледна. Часни Крст на челу литије носио је кошаркаш Дарко Милачић. Певале су се духовне песме, кликтало се Светоме Сави, песме о Косову и Метохији, громогласно се узвикивало Не дамо светиње!

Зорица Зец

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *